f Zrenjanin: Decenijama bez zdrave pijaće vode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zrenjanin: Decenijama bez zdrave pijaće vode

14.08.2013

Devet godina vodovod u Zrenjaninu suv, ali teče ujdurma oko izgradnje prečistača. Nemci najavljuju projektovanje, a gradski čelnici ćute o značajnoj investiciji.

Nastavljaju se igre oko izgradnje fabrike vode u Zrenjaninu! Nije samo utisak, mnogi nastoje da žitelje grada na Begeju i dalje prevode „žedne preko vode“!? Decenijama ih, naime, ostavljaju bez zdrave pijaće vode, a zbog enormnog prisustva otrovnog arsena, voda iz gradskog vodovoda rešenjem inspekcije još 2004. zabranjena je za piće!

Bivša gradska vlast (predvođena koalicijom DS – LSV) uspela je prošle godine da sprovede tender i pronađe firmu koja je sposobna da reši problem zrenjaninske vode za piće i izgradi prečistače, odnosno, fabriku vode. To je ugledna nemačka kompanija „VTI Vasertehnika“ iz Esena. Širom sveta primenjuju se njeni projekti za vodosnabdevanje, između ostalih i u Moskvi, Beču, Istanbulu, Varšavi…

Novoj vlasti (SNS – SPS), najblaže rečeno, ne sviđa se projekt nemačke firme, a „minirala“ ga je dok je još bila u opoziciji. Sada sve čini da odloži realizaciju ugovora, uz najmoćniji argument – da ponuđeni standardi u prečišćavanju ne odgovaraju našim propisima, nego onima koji važe za EU! Mada je dobijena i državna garancija za kredit od 25,6 miliona evra, izgradnja fabrike vode je potpuno neizvesna. Konačnu reč, najavljeno je iz kabineta gradonačelnika Ivana Bošnjaka, daće odbornici Skupštine grada na prvom jesenjem zasedanju.

U međuvremenu, „VTI Vasertehnika“ najavljuje da će grad na Begeju uskoro dobiti čistu i zdravu pijaću vodu zahvaljujući njenim tehnološkim rešenjima koja su dokazana na pilot-postrojenju u Zrenjaninu. Nemci poručuju da je u toku izrada glavnog projekta i očekuju, da zbog značaja investicije za Zrenjanin, neće biti uobičajenih administrativnih problema oko izdavanja građevinske dozvole. Izgradnja fabrike vode mogla bi da počne do kraja godine, i bude završena početkom 2016. – ističe „VTI Vasertehnika“.

Oglasio se i Milorad Bjelogrlić, bivši dugogodišnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, jedan od učesnika u pripremi tendera, koji je u ime grada sa nemačkom kompanijom potpisao ugovor o izgradnji fabrike vode.

- „Slabost“ ovog tendera izgleda da počiva na činjenici da se određena neformalna grupa ljudi ne „prepoznaje“ u njemu i da zato želi da pravi neki novi… Time praktično pokušavaju građanima da uskrate najbolje i najbrže rešenje da dobiju zdravu pijaću vodu – iznosi Bjelogrlić i pita da li bi umesto „poznatih fušera Nemaca“ prihvatljivije bilo da fabriku gradi neka korporacija sa Kajmanskih ostrva!?

Izvor: http://www.ekologija.rs/zrenjanin-decenijama-bez-zdrave-pijace-vode

Povratak...