f Šume u nacionalnim parkovima Srbije nisu ugrožene sečom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Šume u nacionalnim parkovima Srbije nisu ugrožene sečom

23.08.2013

Šume na teritoriji nacionalnih parkova u Srbiji nisu ugrožene zbog seče, iako oko 80 odsto prihoda ta zaštićena prirodna dobra ostvaruju eksploatacijom drveta, saopštilo je danas Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

 

Državni sekretar tog ministarstva Srdjan Belij kazao je za agenciju Beta da su šume u nacionalnim parkovima ugrožene zbog klimatskih promena i velikih suša, ali je istakao da “stanje nije alarmantno”.

On je objasnio da na šumski fond ne utiče to što nacionalni parkovi u Srbiji 80 odsto prihoda ostvaruju sečom šuma, iako to nije uobičajeno u svetu, a posebno u zemljama Evropske unije gde je dozvoljeno da prihod od seče bude pet odsto i gde se novac za nacionalne parkove obezbedjuje iz drugih izvora, u najvećoj meri od turista.

“Letnje temperature su mnogo više nego što je uobičajeno, manje je padavina preko leta i automatski dolazi do učestalih suša. Ranije su se suše javljale jednom u sedam ili osam godina, a sada se javljaju svake druge ili treće godine, i to naravno utiče na prirodu”, istakao je Belij.

Državni sekretar je objasnio da je od pet nacionalnih parkova u Srbiji najugroženiji šumski fond Nacionalnog parka Kopaonik, gde su zbog potreba skijaških terena posečeni veliki prostori.

“Te skijaške staze su isfragmentisale postojeće šumske sisteme, tako da su šume ostale u usamljenim manjim šumarcima, izložene direktno sunčevom uticaju, pa dolazi do slabije otpornosti takvog drveća”, kazao je Belij.

Šuma može da se održi i upkos klimatskim promenama, prema njegovim rečima, ako je priroda netaknuta, ali ako je čovek prisutan i ako narušava prirodno stanište, onda takve šume ne mogu da opstanu.

Belij je naveo da, prema podacima Zavoda za zaštitu prirode, oko 7.000 hektara nacionalnog parka Kopaonik je pokriveno šumama, što je 74 odsto. Kako je dodao u tom nacionalnom parku nema pošumljavanja, osim u slučajevima kada se javi neka “bolest drveća”, pa se izvrši totalna seča i onda radi na novom pošumljavanju.

“Seča ne ugrožva šumu, šumari imaju dobru praksu da uspešno procenjuju šta će se seći, imaju plan na osnovu kog se procenjuje koliko može da se poseče, da se ne naruše ekosistemi”, rekao je Belij.

Stručni nadzor nacionalnih parkova vrši Zavod za zaštitu prirode Srbije, a upravni nadzor Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

 

Izvor: http://www.ekologija.rs/sume-u-nacionalnim-parkovima-srbije-nisu-ugrozene-secom

Povratak...