f Zrenjanin formira javno preduzeće Rezervati prirode - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zrenjanin formira javno preduzeće Rezervati prirode

27.08.2013

Zrenjanin će, kako su danas najavile gradske vlasti, dobiti javno preduzeće "Rezervati prirode" zaduženo za zaštićena prirodne dobra na teritoriji grada.

 

Današnje usvajanje Zaključka o prihvatanju Analize opravdanosti osnivanja tog preduzeća na sednici Gradskog veća samo je prva faza tog posla, rečeno je novinarima nakon sednice Gradskog veća.

Član radne grupe koja je pripremila tu analizu, Dejan Jovanov kazao je da su sada zaštićena prirodna dobra u zrenjaninskom kraju u veoma lošem stanju, te je neophodna hitna intervencija lokalne samouprave.

Radna grupa smatra da postoji rizik da u narednih 10 do 15 godina specijalni rezervati prirode na teritoriji Zrenjanina, i spomenici prirode i ostala zaštićena dobra, toliko propadnu da se više ne mogu vratiti u prvobitno stanje.

Javno preduzeće Rezervati prirode Zrenjanin bi trebalo da brine o spomenicima prirode Županijski park, Beli dud u Belom Blatu, Hrastu lužnjaku, kao i o Specijalnom rezervatu prirode Carska Bara, Okanj Barom, parkovima prirode Rusanda i Srednje potamišje, i o Specijalnim rezervatu prirode Ritovi donjeg Potisja.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak podsetio je da su u toku pregovori o preuzimanju upravljanja nad Carskom Barom, o kojoj se sada stara Ribnjak Ečka, a razgovara se i o upravljanju Okanj barom, u Rusandi.

Predsednik Skupštine Grada Radovan Bulajić objasnio je da je analiza uradjena po preporuci nadležnih ministarstava jer se smatra da bi se formiranjem preduzeća koje bi se isključivo bavilo brigom o zaštićenim područjima, taj posao obavljao mnogo kvalitetnije.

 

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5728-zrenjanin-formira-javno-preduzee-rezervati-prirode

Povratak...