f Vojvođani piju vodu sa previše arsena - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Vojvođani piju vodu sa previše arsena

03.09.2013

Više od 40 odsto stanovništva Vojvodine snabdeva se vodom koja sadrži veću koncentraciju arsena od dozvoljene, rečeno je danas na konferenciji "Kvalitet voda" na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Na području Bačke i Banata, oko 800.000 stanovnika, snabdeva sa vodom koja sadrži više od 10 mikrograma arsena po litru. Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, ona sme da sadrži do 10 mikrograma arsena, rečeno je na konferenciji.

U većini slučajeva koncentracija arsena u vodi za piće se kreće od 50 do 100 mikrograma po litru, ali ima i opština kao što je Zrenjanin gde se koncentracija arsena u vodi za piće kreće od 150 do 250 mikrograma po litru.

Istaknuto je da većina vodovoda u Vojvodini, sem subotičkog, ne poseduje tehnologije za uklanjanje arsena iz podzemnih voda, te je sadržaj arsena u vodi za piće na većem delu Vojvodine iznad dozvoljenog.

Centralne teme ovogodišnje konferencije su "Kvalitet resursa vode za piće sa posebnim osvrtom na sistem voda/sediment", "Problemi i rešenja u vodosnabdevanju i obradi otpadnih tokova sa postrojenja za pripremu vode za piće", "Analiza vode za piće, prirodnih i otpadnih voda".

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/vojvodjani-piju-vodu-sa-previse-arsena_418475.html

 

Povratak...