f WWF: Prekinuti projekat izgradnje Kolubare B - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

WWF: Prekinuti projekat izgradnje Kolubare B

04.09.2013

Svetski fond za prirodu (WWF) ocenio je danas da bi trebalo prekinuti projekte poput izgradnje termoelektrane "Kolubara B" u Srbiji ili termoelektrane "Kosova e Re" na Kosovu.

"U suprotnom, u narednim decenijama se može očekivati povećana emisija zagadjujućih supstanci", izjavio je Džejson Anderson, koordinator tima za Klimatsku i energetsku politiku Evropske kancelarije WWF.

Taj svetski fond za prirodu pozvao je Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) da ne finansira projekte vezane za ekspoloataciju uglja.

Kako se navodi u saopštenju, WWF poziva jednu od najvećih svetskih razvojnih banaka, koja zaseda ove nedelje kako bi razmotrila svoju politiku kreditiranja energetskih projekata, da prati nedavne primere Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke (SB).

Ističe se da Nacrt dokumenta koji se razmatra zanemaruje neophodnost prestanka korišćenja uglja i nuklearne energije, podstiče kontroverzu oko upotrebe gasa iz uljanih škrljaca i ne poboljšava standarde hidroelektrana.

"Da li će EBRD stvarno pokazati svoju lošu stranu? Svi znamo da je obnovljiva energija jedini uspešan put, a investiranje u ugalj truje buduće naraštaje toksičnom energijom. Ako ništa drugo, EBRD bi trebalo da usaglasi politiku sa politikom EIB i SB i time prestane da podržava upotrebu uglja čije su posledice katastrofalne po klimu i zdravlje", izjavio je Sebastijan Godino, iz Evropske kancelarije WWF.

Podeća se da medjunarodna kampanja WWF-a "Iskoristite svoju moć" poziva lidere u oblasti finansija da podrže investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije i ističe da EBRD treba da bude deo toga.

Kako bi se okončalo investiranje u ugalj, kako se navodi u saopštenju, više od 17.000 ljudi potpisalo je zajedničku NVO peticiju koja će biti dostavljena ove sedmicee EBRD-u.

Globalnu WWF peticiju, upućenu svim većim investitorima (uključujući i EBRD), potpisalo je više od 40.000 pristalica koje podržavaju veća ulaganja u energetsku efikasnost i čistu, obnovljivu energiju, ističe se u saopštenju tog fonda.

WWF vodi globalnu kampanju "Iskoristite svoju moć" kojom poziva finansijske institucije da učestvuju. Ukupna energetska zavisnost Srbije, prema podacima iz 2010. godine, iznosi 33,5 odsto. Novim investicijama Srbija bi značajno smanjila energetsko siromaštvo kojim je danas obuhvaćeno preko 60 odsoto gradjana Srbije.

Ističe se da će WWF učestvovati u svim javnim dogadjajima EBRD-a u cilju podizanja svesti o negativnom uticaju hidroelektrana i upotrebe uglja. "Tom prilikom će zatražiti više projekata posvećenih uštedi energije i obnovljivim izvorima energije. WWF će dostaviti komentare na nacrt EBRD-a pre isteka roka 30. septembra", navodi se u saopštenju.

Izvor: http://www.euractiv.rs/odrzivi-razvoj/6231-svetski-fond-trai-prekid-projekta-kolubara-b-.html

Povratak...