f Pješčić: Strategija o upravljanju vodama do kraja godine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pješčić: Strategija o upravljanju vodama do kraja godine

05.09.2013

Strategija za upravljanje vodama u Srbiji biće završena do kraja ove godine, a njeno usvajanje se očekuje sredinom 2014. godine, objavila je danas Republička direkcija za vode.

Vršilac dužnosti te direkcije Miodrag Pješčić rekao je novinarima u Beogradu da je izrada strategije pri kraju i da podrazumeva plan aktivnosti za narednih 20 godina, koji se odnosi na finansiranje i svih ostalh segmenata vodoprivrede.

On je nakon konferencije za novinare povodom završetka tromesečne kampanje "Dan Dunava", kazao da će Plan upravljanja Dunavom, kao poseban dokument, biti donet u isto vreme kada i strategija.

"Dunav čistiji ulazi u Srbiju, nego što izlazi, tako da su nam u narednih 10 godina prioritet manja mesta, jer je u njima voda zagadjenija", istakao je Pješčić.

Po standardima Evropske unije, prema njegovim rečima, svaki grad bi trebalo da ima "veliki prečistač" vode.

"U Srbiji ima manjih prečistača, a za te 'velike', koje EU finansira sa 80 odsto nemamo. Potrebno je oko pet godina da bi oni bili izgradjeni, a koštaju više milijardi evra", objasnio je Pješčić.

Na konferenciji je rečeno da je u toku Treća svetska istraživačka ekspedicija reke Dunav, koja je počela je 13. avgusta i trajaće do 26. septembra, a bavi se stanjem kvaliteta vode Dunava u 10 zemalja kroz koje protiče.

Istraživanje vrše stručnjaci iz 14 zemalja članica Medjunarodne komisije za zaštitu reke Dunav (ICPDR), svake šeste godine.

Izvršni sekretar ICPDR Ivan Zavadski, kazao je da će rezultati te ekspedicije biti objavljeni za godinu dana, na osnovu čega će biti sastavljen plan upravljanja vodama, čija će primena početi 2015. godine.

Šef istraživačkog tima ekspedicije Bela Čanji naveo je da iako još nema zvaničnih rezultata, preliminarni pokazatelji govore da se primećuje poboljšanje u pročišćenosti Dunava, odnosno da je zagadjenje te reke manje.

Na konferenciji su podsetili i da se kampanja "Dan Dunava" obeležava se 10 godina, sa ciljem da se podigne svest gradjana o zaštiti Dunava, reka, ekosistema i racionalnog upotrebljavanja vodnih resursa. Ove godine trajala je tri meseca, a organizovano je oko 130 aktivnosti u 30 gradova, uz podršku više od 400 partnera.

Neke od aktivnosti u Srbiji bile su "Likovna kolonija 588" u kojoj je učestvovalo oko 1.200 dece osnovnih škola iz šest gradova na Dunavu, četvrti medjunarodni "Noćni maraton" kraj Dunava u Novom Sadu, koji je okupio 1.000 učesnika, a na Fiš (fish) festu - najvećem gastronomskom dogadjaju u zemlji i regionu, koji traje do 8. septembra očekuje se više od 500 učesnika i 100.000 posetilaca.

Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/5755-pjei-strategija-o-upravljanju-vodama-do-kraja-godine

Povratak...