f Uskoro rešenje za pepelište u Obrenovcu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uskoro rešenje za pepelište u Obrenovcu

11.09.2013

Deponija pepela Termoelektrane "Nikola Tesla A" (TENT) u Obrenovcu, površine 70 hektara, u narednih pet dana biće u potunosti prekrivena zemljom i pripremljena za setvu trave, kazali su danas predstavnici TENT-a.

Direktor za korporativne poslove u TENT-u Vojin Nestorović rekao je novinarima prilikom posete radova na pepelištu, da je vrednost tog posla 56,7 miliona dinara i da se time trajno rešava ekološki problem razvejavanja pepela.

On je istakao da su radovi na prekrivanjiu pepelišta zemljom i pripreme za setvu trave počele tokom leta, i podsetio da je krajem juna jak vetar podigao pepeo i izazvao "peščanu oluju" u Obrenovcu.

Nestorović je naveo da je na deponiju dovezeno 120.000 kubnih metara zemlje i da je na pepelištu nasuto od 10 do 25 centimenatara zemlje, a da se tokom radova i po 40 kamiona dnevno nalazi na pepelištu.

On je objasnio da je posao poveren firmi Hidrogradnja iz Ćuprije, a da je rok za završetak radova 22. septembar.

"Postoje još dva pepelišta TENT-a A, površine od po 90 hektara, ali tamo nema problema sa razvejavanjem pepela, jer je na jednom ranije žasadjena trava, a drugo je aktivno i na njemu se nalazi sloj vode koji sprečava razvejavanje", objasnio je Nestorović.

Državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dejan Novaković rekao je da je ispunjeno obećanje ministarstva da će se problem razvejavanja pepela u Obrenovcu rešiti u ovoj godini.

Kako je istakao, Ministarstvo ne posmatra pepeo kao problem i otpad, već kao sirovinu koja može da se koristi u gradjevinskoj industriji i izgradnji puteva.

"Vrednost pepela na celoj teritoriji Srbije se procenjuje na tri milijarde evra, možete da zamislite koliki prihod može da ostvari država i lokalne samouprave, korišćenjem tog pepela, a da se istovremeno reši i ekološki problem", naglasio je Novaković.

Kako su naveli prilikom posete, trava će koštati 12 miliona dinara, a sav posao finansira TENT.

Na TENT-u B je 2009. godine pušten u rad "sistem za ugušćeni transport pepela", vredan 32 miliona evra, kojim je rešen problem razvejavanja pepela u TENT-u B.

TE "Nikola Tesla" posluje u okviru Elektroprivrede Srbije i godišnje proizvede oko 50 odsto struje za potrebe srpskog tržišta.

Izvor: http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=92659

Povratak...