f Atak na ekosistem Beograda - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Atak na ekosistem Beograda

13.09.2013

Pismo stanovnika Dorćola i Novog Beograda.

Želimo da se prekine atak na ekosistem Beograda. Splavovi na Savi od ponoci do 06 ujutru orgijaju i non-stop narusavaju Zakon o javnom redu i miru, zagadjuju ekosistem kako nesnosnom bukom tako i beskonačnim djubretom, plastičnim bocama, špricevima od narkotika.

Takodje koncerti na otvorenom (Kalemegdanu i Ušću) neizmernim decibelama uništavaju EKOSISTEM OKO NAS (o nama opet i ne govorimo). Mi želimo da naša deca IMAJU EKO SISTEM i danas i sutra!

Nažalost u Beogradu najlepši postojeći EKOSISTEM Dorćola-Kalemegdana –Ušća i Ostrva ptica se besomučno demolira ludačkom bukom, dranjem, otpadom – tako da već i gugutke retko čujemo, jer do 5h ujutru divljaju noćni klubovi na reci kao i koncerti na otvorenom prostoru. Gugutke, vrapci,veverice su istrebljeni a oni su jedini prirodni istrebljivači krpelja i komaraca, te smo ostavljeni na milost i nemilost ovim insektima!

Zašto se sva ova bučna dešavanja ne organizuju na prostorima koji su pravljeni za to, a njih je poprilično mnogo u Beogradu , poput Arene, Doma sindikata, Doma omladine, SKC-a, Sava centra, Hale sportova itd. Umesto da se ovi resursi namenski iskorišćavaju, organizuju se koncerti na otvorenom, uništava se priroda i ekosistem, gazi se trava, uništavaju se životinje i ptice, a od toga imaju koristi samo prodavci alkohola i organizatori svih pomenutih orgija, a ceo grad samo štetu. Zašto je to sve tako? Kome ide u prilog i zašto se dozvoljava da hale zvrje prazne i da budu na gubitku, umesto da daju stalna radna mesta radnom narodu i popunjavaju gradski budžet, a da se životna sredina grada uništava?

Zasto se Bir fest na Ušću dozvoljava kao ozakonjeno alkoholisanje omladine i uništavanje ekosistema Ušća – Ostrva ptica – Save i Dunava – kad su za to odavno napravljene sale Sajma sa zvukoizolacijom za bilo kakve manifestacije prozvodjača bilo čega uključujući i proizvodjače alkohola?

Zasto Sajam ne zaradjuje pare i povećava gradski budžet nego profitiraju samo ekološki gangsteri koji uništavaju i životnu sredinu grada i omladinu koja dolazi na ta grozna vašarista pod vedrim nebom, koja idu u korist samo proizvodjačima alkohola i drugih omamljujućih supstanci.

Beograd živi kao da je pod ratnim stanjem od djubreta i buke dok su sve sale i ostali adekvatni kapaciteti većinom neiskorišćeni i ne zaradjuju pare za gradski budžet . Bukom i uništenjem prirode umanjuju se drastično radne sposobnosti i radne navike ljudi, te samim tim ugrožavaju opstanak grada Beograda a ujedno i cele zemlje.

Molimo vas da nam pomognete da se oslobodimo svih ovih narušavanja zakona o zivotnoj sredini koji dovode do zagadjenja ekosistema i nase životne sredine. Takodje se grubo uništavaju najvažniji kulturno istorijski spomenici grada kao sto je Kalemegdan . To je nezamislivo ni u jednoj zemlji sveta!

Stanovnici Dorćola i Novog Beograda

Izvor: http://www.ekologija.rs/atak-na-ekosistem-beograda

Povratak...