f Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača

16.09.2013

Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača. U Srbiji je vrlo visoka opasnost od ultravioletnog zračenja, pokazuju najnoviji podaci sa Nasine svemirske platforme Aura.

Kada je Montrealski protokol o materijama koje oštećuju ozonski omotač potpisan u Montrealu 1995.godine  nije bilo jasno da li će biti moguće eleminisati iz upotrebe materije koje oštećuju ozonski omotač u kratkom vremenskom periodu koji predviđa sporazum. Ozonska rupa je, inače, prvi put primećena tokom osamdesetih godina dvadesetog veka, a pod ovim terminom naučnici smatraju svaku oblast u kojoj je debljina ozonskog sloja manja od 220 Dobsonovih jedinica.

Sloj ozona koji nas štiti od štetnog sunčevog zračenja rekordno se smanjio poslednjih 10 godina iznad Arktika. Pošto nivo ozona na polovima varira u zavisnosti od sezone, smanjenje od 40 % je izazvalo uzbunu, jer omogućava da do zemljine površine dopre više štetnog UV zračenja, čime se povećava rizik na zdravlje svih živih bića na zemlji. Danas je više od 90 odsto globalne proizvodnje i potrošnje ovih materija je zaista eleminisano iz upotrebe.

Da bi sačuvali ozonski omotač neophodno je uvođenje zelenih tehnologija, što zapravo znači više vozila javnog prevoza sa pogonima na alternativna goriva i tehničkim rešenjima koja smanjuju emisiju štetnih gasova iz motora. Druga mera je uvođenje centralnih toplovodnih sistema i podizanje poljozaštitinih pojaseva.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/servisne-informacije/me-unarodni-dan-za-tite-ozonskog-omota

Povratak...