f Prva evropska nagrada za reke (European RiverPrize) - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Prva evropska nagrada za reke (European RiverPrize)

17.09.2013

Međunarodna Fondacija za reke (International River Foundation)  ustanovila je sistem dodele nagrade za doprinos i očuvanje reka (European River Prize) od 2013. godine. Na konkurs se prijavilo preko 30 projekata od kojih su četiri izabrana za finaliste.

Nominovani projekti  izlistani bez posebnog redosleda bili su : 

- Reka Orbigo – Španija 
- Mura/Drava/Dunav – Austrija, Hrvatska, Mađarska, Srbija, Slovenija
- Reka Rajna – Švajcarska, Francuska, Nemačka, Luksemburg, Holandija, Austrija, Lihtenštajn, Belgijski deo Valonije i Italija
- Gornja Drava – Austrija

Na svečanoj Gala večeri koja je održana u Dvorani nauke u Beču 12. septembra 2013. godine , u okviru programa V Evropske konferencije o restauraciji reka, predstavljeni su finalisti. Na konferenciji  je učešće uzelo oko 300 stručnjaka iz 25 zemalja.

Pobednik prve evropske nagrade za reke je “Reka Rajna”. Nagradu je uručila  Međunarodna Fondacija za reke zajedno sa Međunarodnom komisijom za zaštitu reke Dunav (International Commission for the Protection of the Danube River - ICPDR),  Evropskim centrom za restauraciju reka (the European Centre for River Restoration – ECRR) i kompanijom Coca-Cola Europa.

Projekat Mura/Drava/Dunav (Evropski Amazon), jedan od finalist, je rezultat rada predstavnika zaštite prirode iz Austrije, Slovenije, Hrvatske , Mađarske i Srbije, pod koordinacijom Svetskog Fonda za zaštitu prirode (WWF).   Ovaj projekat obuhvata aktivnosti na proglašenju i uspostavljanju najvećeg prekograničnog evropskog zaštićenog područja – TBR MDD (Prekogranični Rezervat Biosfere Mura-Drava-Dunav), kao i revitalizacije vlažnih stništa i ponovno povezivanje starih rečnih rukavaca sa rekom.

 Ispred  Srbije na svečanu-gala večeru i proglašenje pobednika pozvana je dr Biljana Panjković, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (institucija koja je izradila nominaciju za budući Rezervat Biosfere).  Tim povodom direktorka Pokrajinskog zavoda dr Biljana Panjković je izjavila.

“Velika mi je čast, da kao direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, uzmemo učešće kao finalisti za prvu Evropsku nagradu za reke. Htela bih da se zahvalim zemljama učesnicama i WWF-u na njihovom zajedničkom naporu. Bez njihove podrške ova nominacija ne bi bila moguća.

Srbija je intenzivno radila na ovoj nominaciji u proteklih godinu dana. U celom tom procesu, mi smo intenzivno sarađivali sa lokalnim zajednicama i uspeli da obezbedimo učestvovanje svih bitnih interesnih grupa kako u sadašnjem, tako i u budućem upravljanju Prekograničnim rezervatom Mura-Drava-Dunav. Područje koje je nominovano je izuzetno veliko i predstavljaće najveće zaštićeno područje u našoj zemlji. Takođe, celina koju čine tri zaštićena područja SRP Gornje Podunavlje, PP Kopački rit i NP Dunav-Drava, posle Delte Dunava čine najvažnije plavno područje u čitavom slivu Dunava.

Velika je čast biti finalista u ovako jakoj konkurenciji. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je izuzetno ponosan na to što je jedan od lidera ovog procesa i ja sam iskreno zahvalna Riverprajsovim sudijama na prepoznavanju naših zajedničkih napora. Ova nominacija je još jedan u nizu simbola našeg uspeha i mi ćemo učiniti sve da opravdamo ukazano poverenje.”

Izvor: http://www.pzzp.rs/vest.php?id=147

 

Povratak...