f Sanacija lozničke deponije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Sanacija lozničke deponije

30.09.2013

Lozničko javno komunalno preduzeće "Naš dom" u narednih nedelju dana završiće ovogodišnje radove na sanaciji gradske deponije smeća koja se prostire na devet hektara.

Prošle godine sanirana su četiri hektara, a ove godine bice sanirana još dva i po hektara gradskog smetlišta, saopšteno je iz tog preduzeća.

Sanaciju prva četiri hektara deponije finansirali su Fond za zaštitu životne sredine sa 27 miliona dinara i Gradska uprava sa 25 miliona, a ove godine izdvojeno je 19 miliona dinara, 16 je dobijeno iz gradskog budžeta, dok je tri miliona dinara obezbedilo samo preduzeće.

Deo sanirane deponije je prekriven zemljom, a deo se i dalje koristi za odlaganje smeća, dok ne bude izgradjena nova, regionalna sanitarna deponija.

Loznica već godinama ima problema s odlaganjem smeća jer gradska deponija ne zadovoljava propisane uslove: nalazi se na neadekvatnom mestu - na obali lozničke rečice Štire, na svega kilometar od prvih višespratnica u Loznici.

Gradska skupština Loznice je krajem decembra 2010. godine sanaciju deponije poverila preduzeću "Naš dom" i tada procenila da će sanacija koštati 100 miliona dinara.

Ranije je planirano da izgradnja nove deponije u Loznici i u tri susedne opštine - Ljuboviji, Malom Zvorniku i Krupnju, počne 2011. godine, ali je taj rok produžen zbog odlaganja odluke o mestu na kojem će biti ta deponija.

Skupština Grada Loznice je 9. oktobra 2012. godine odlučila da Regionalna sanitarna deponija bude na Krivića adi, u priobalju Drine, kod sela Lipnički Šor.

Očekuje se da ove godine bude pripremljena projektno-tehnička dokumentacija za buduću deponiju.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5850-sanacija-loznike-deponije

Povratak...