f Srbija dala nominaciju za rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija dala nominaciju za rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

01.10.2013

Svetski fond za prirodu (WWF) saopštio je danas da je Srbija nominovala svoj deo teritorije za UNESCO prekogranični rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav".

Kako se navodi, zajednička inicijativa WWF i EuroNatura za očuvanje "Evropskog Amazona", kojom se uspostavlja UNESCO prekogranični rezervat biosfere "Mura-Drava-Dunav", predstavlja prvo zaštićeno područje u svetu koje deli i kojim zajednički upravlja pet zemalja (Srbija, Hrvatska, Madjarska, Slovenija i Austrija).

Dodaje se da će se ova zajednička "zelena vizija" ostvariti uspostavljanjem najvećeg evropskog zaštićenog područja i uključujući delove od Srbije do Austrije obuhvatiće prostor od 800.000 hektara.

U okviru "Evropskog Amazona" u Srbiji, koji se prostire na teritoriji pet opština - Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka, na površini od 176.635 hektara, nalaze se četri zaštićena područja, medju kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode "Gornje Podunavlje" i "Karadjordjevo".

U saopštenju se dodaje da se u medju najznačajnijim retkim vrstama životinja ovog područja ističu orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji.

"Prekogranični rezervat biosfere 'Mura-Drava-Dunav' biće prvi u svetu u pet zemalja, predstavlja simbol regionalne saradnje i održivog razvoja i odličan je primer inicijative koja povezuje zaštitu biodiverziteta i kulturnog nasledja", naglašava se.

Na pripremi nominacionog formulara Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, u saradnji sa WWF-om, radio je dve godine, a u proces su bile uključene sve zainteresovane strane, posebno upravljači zaštićenih područja i lokalne uprave.

"Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav je od izuzetnog značaja za Srbiju i za ceo region Jugoistočne Evrope. Smatramo da predstavlja odličan podsticaj za nastavak regionalne saradnje u oblasti zaštite prirode", kazala je generalni sekretar Komisije Srbije sa saradnju sa UNESCO-om Jasna Zrnović.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, kazala da očekuje da nominacija Srbije bude pozitivno ocenjena tokom sledećeg zasedanja Medjunrodnog Koordinacionog Saveta MAB programa i da će ovaj postor postati deo mreže rezervata biosfere koji čini 621 područje u 117 zemalja sveta.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/5864-srbija-dala-nominaciju-za-rezervat-biosfere-mura-drava-dunav

Povratak...