f Kuršumlija: Iz Banjske izvađeno 60 tona smeća - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Kuršumlija: Iz Banjske izvađeno 60 tona smeća

02.10.2013

Iz reke Banjske, koja protiče na 200 metara od centra Kuršumlije, izvađeno je oko 60 tona smeća, izjavio je danas direktor Direkcije za izgradnju tog grada Goran Đorđević.

Rečno korito te reke nikada do sada nije očišćeno, izumrle su sve autohtone vrste riba, ali su i kuće bile ugrožene, rekao je on za agenciju Beta.

Direkcija za izgradnju je angažovala sve raspoložive mašine na čišćenju reke Banjske, u dužini od nekoliko stotina metara kroz sam grad.

Za samo nekoliko dana, pored mulja, iz rečnog korita je izvadjena ogromna količina raznog smeća i prebačena na gradsku deponiju.

"Narednih dana nastavljamo čišćenje rečnog korita i očekujemo da izvadimo još tri puta više smeća. Najveći problem je što se iz reke širio nesnosni smrad gotovo celim gradom, ali su zbog valikih naslaga smeća i izlivanja vode, bile ugrožene kuće na njenoj obali", rekao je Đordjević.

Predsednik mesne zajednice "Drinka Pavlović" Radosav Milenković rekao je za agenciju Beta da je reka Banjska u rečnom koritu u blizini samog centra Kuršumlije decenijama služila za odlaganje raznog smeća.

On je dodao da je najveći zagađivač drvo-prerađivačka fabrika Kopaonik, zbog čega u toj reci više nema života.

"Građani su se u više navrata ranije obraćali nadležnim institucijama, ali i organizovali proteste s maskama na licu u centru grada. Međutim, njima do sada niko nije izašao u susret", rekao je Milenković.

"Razni otpad se decenijama taložio u reci, što od nesavesnih gradjana, a najviše od drvo prerađivačke fabrike Kopaonik. Dok smo mi ranije tražili pomoć nadležnih, ribe su uginule, ništa živo više nema u toj reci. Njena voda je gusta zbog mulja i taloga, kao i smeća crne boje. Nekada smo se kupali u toj reci, zalivali bašte vodom iz reke Banjske, a proteklih nekoliko godina, nosili smo maske na licu, zatvarali prozore i vrata, zbog smrada koji se širio", kaže Milenković.

Oko 15 kuća uz samo obali te reke je bilo ugroženo, jer se zbog taloga smeća voda izlivala i podrivala ispod kuća.

Predsednik opštine Radoljub Vidić rekao je za Betu da je sada krajnje vreme da se očisti Banjska.

"Ta reka je odavno zapuštena zbog čega se i stanovništvo lakše odlučivalo da baca smeće u njeno korito. Sada je druga situacija, reka se čisti i održavaćemo je u narednom periodu", kazao je Vidić.

Opština Kuršumlija i Direkcija za izgradnju planira izradu projekta za trajno uređenje rečnog korita reke Banjske. Radovi na čišćenju te reke, što finansira opština Kuršumlija, biće nastavljeni narednih dana, a smeće će biti odveženo na gradsku deponiju.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/srbija/5867-kurumlija-iz-banjske-izvadjeno-60-tona-smea

Povratak...