f Obeležen Svetski dan zaštite životinja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obeležen Svetski dan zaštite životinja

04.10.2013

Danas se u svetu obeležava Svetski dan zaštite životinja. Tim povodom je Udruženje za sitne životinje iz Subotice u centru grada upriličilo izložbu, ptica kako bi građane podsetio na ovaj datum i priblizio im ljubav prema životinjama. Izloženo je oko 20 eksponata, među kojima su kovrdžavi golubovi i druge rase golubova, razne vrste papagaja i slično. Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine, kada su ekolozi iz Firence želeli da ukažu na položaj životinja.

U Srbiji se prošle godine uzgajalo oko 26 miliona živine, svinja, ovaca, goveda i koza. Eva Brušček svake godine posećuje izložbu, jer jako voli životinje.

U subotičkom Udruženju sitnih životinja kažu da oni odgajaju i retke vrste, koje su u prirodi ugrožene. Četiri godine za redom organizuju izložbu u centru grada i smatraju da bi trebalo da se priključe i druga udruženja koja se bave zaštitom životinja.

Prema podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja iz prirode svakoga dana nestane oko 100 životinjskih vrsta, a sve u cilju ostvarivanja profita.Među najkritičnije vrste po ugroženosti spadaju velike pande, tigrovi, morske kornjače, veliki primati, slonovi i nosorozi.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/obelezen-svetski-dan-zastite-zivotinja-id17019.html

Povratak...