f Ministar Mihajlović obišla Veliki bački kanal - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ministar Mihajlović obišla Veliki bački kanal

08.10.2013

Veliki bački kanal smatra se najzagađenijim kanalom u Evropi i Vlada Srbije će učiniti sve da taj problem reši u najkraćem realnom roku, rekla je danas u Vrbasu ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlović je nakon obilaska Velikog bačkog kanala rekla da se ovaj ekološki problem ne može rešiti za godinu dana, ali da je uz maksimalnan rad moguće napraviti određen rezultat u periodu od dve do dve i po godine. “Više od 20 godina se priča o problemu Velikog bačkog kanala, ali je vrlo malo urađeno. Mi nećemo davati nerealna obećanja, ali ćemo sigurno raditi na rešavanju ovog ogromnog problema”, rekla je Mihajlović.

Ministar je podsetila da je u rešavanje ove "ekološke crne rupe” prethodnih godina već utrošeno oko 32 miliona evra, kako na sređivanje kanalizacione mreže, tako i samog kanala. Novac za te namene obezbeđen je do 2006. godine i započeti su određeni radovi, ali su nakon toga uglavnom davana obećanja koja bi ubrzo nakon izbora bila zaboravljena, rekla je ona i dodala da će biti utvrđeno na koji način su trošena sredstva od 2006, jer postoje sumnje da nije sve bilo urađeno u skladu sa zakonom.

Mihajlović, koja je tokom posete Vrbasu obišla i gradilište postrojenja za preradu otpadnih voda, rekla je da veliki zagađivači poput „Vitala“, čija se proizvodnja nalazi u neposrednoj blizini Velikog bačkog kanala, moraju drugačije da se ponašaju u odnosu na životnu sredinu. Ministarstvo će, kako je navela, u tom cilju istrajati, između ostalog i kroz učestalije inspekcijske nadzore.

Izvor: http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/ministar-mihajlovic-obisla-veliki-backi-kanal

Povratak...