f Krupanj: Teški metali teraju iz domova - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Krupanj: Teški metali teraju iz domova

14.10.2013

Na dve lokacije u centru Krupnja nedaleko od prelepog crkveno-turističkog kompleksa Dobri potok, registrovane su nedozvoljene koncentracije teških metala u zemlji i vazduhu.

PO nalazu Instituta zaštite na radu u Novom Sadu, koja je urađena po nalogu Osnovnog suda u Loznici, na dve lokacije u centru Krupnja, u ulici Vlade Zečevića i Dobropotočkoj, koja je nedaleko od prelepog crkveno-turističkog kompleksa Dobri potok, registrovane su nedozvoljene koncentracije teških metala u zemljištu i u vazduhu tog lepog grada zapadne Srbije, saznaju „Novosti“.

U nalazu stručnjaka iz Novog Sada, u šta je imao uvid naš list, evidentna je nedozvoljena zagađenost vazduha benzenom, a zemljišta kadmijumom, bakrom, olovom i živom.

Benzen i homolozi mogu da izazovu akutna i profesionalna trovanja. Hronično trovanje nastaje kao rezultat dugotrajnog udisanja manjih koncentracija benzena. Po nekim autorima, pojavi hroničnog trovanja prethodi latentni period trovanja. Dolazi brzo do depresije, glavobolje, vrtoglavice, a zatim se javlja „benzenska narkoza“ praćena respiratornim i cirkulatornim smetnjama...

Nadležne inspekcije su, kako smo ustanovili, ostale gluve i neme na, u doslovnom smislu, alarmantni izveštaj Instituta iz Novog Sada 2008. godine, ali i na ranije vapaje ovdašnjih ljudi, koji su ukazivali na problem. Pojedinci su morali, zbog zdravstvenih problema, i da napuste svoja domaćinstva.

- Umesto života u kući izabrali smo, praktično, izgnanstvo iz svog doma dok ne dočekamo da se reši ovaj problem - svedočio nam je stariji bračni par, koji je insistirao na anonimnosti. - Ne shvatamo zašto nisu obelodanjeni i nalazi od 2008. i od marta ove godine, koji su rađeni po zahtevu Osnovnog suda u Loznici.

Rade Grujić, novi predsednik opštine Krupanj, rekao nam je da nije upoznat sa tim problemom, ali ističe da je prošle sedmice obavešten da će specijalizovane ekipe iz Beograda doći da ispituju eventualno postojanje opasnih materija u Krupnju.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:458676-Krupanj-Teski-metali-teraju-iz-domova


Povratak...