f Saopštenje za medije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Saopštenje za medije

21.10.2013

Zamenite stari papir za sadnice cveća i drveća tokom Novosadske jeseni na SPENS-u. Od 22. do 26 oktobra na štandu Udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveta. 

U želji da promovišemo i podstaknemo svoje sugrađane na reciklažu starog papira, svima koji budu tokom Novosadske jeseni doneli na štand "Inženjera zaštite životne sredine" stari papir biće im zamenjen za sadnicu cveća ili drveća. Za sadnicu cveća potrebno je doneti 10 kg starog papira, a za sadnicu drveta 60 kg starog papira. Novosadska jesen se tradicionalno po deseti put održava u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada. 

Štand "Inženjera zaštite životne sredine" nalazi se kod ulaza u Gradsku kafanu na prvom spratu SPENS-a.

Na štandu "Inženjera zaštite životne sredine" svi zainteresovani moći će da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.

Podsetimo da papir ima odlična svojstva za reciklažu. Koristimo ga često i ako ga budemo reciklirali u velikoj meri pomoćićemo očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine. Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Reciklažom samo 1 tone starog papira očuvaćemo 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bi sačuvali naše šume i svež vazduh.

Ova akcija sprovodi se zahvaljujući podršci NIS-a, Grada Novog Sada, evropskog programa "Mladi u akciji", organizacije "No excuse" i Pokreta gorana Novog Sada.  

Za sve dodatne informacije možete se obratiti koordinatoru akcije MSc Igoru Jezdimiroviću (065/53-93-267). 

Izvor: http://www.activity4sustainability.org/

 

Povratak...