f Pančevo koristi solarnu energiju u saobraćaju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pančevo koristi solarnu energiju u saobraćaju

24.10.2013

BEOGRAD - Grad Pančevo saopštio je danas da će biti prvi grad u Srbiji koji će koristiti solarnu energiju i vetrogeneratore u oblasti saobraćaja.

Kako se navodi, Pančevo je dobilo "Ostrvo za održivi saobraćaj" koje se sastoji od fotonaponskih panela i fotonaponskog uređaja za napajanje, povezanog na bateriju za punjenje automobila i bicikala.

Dodaje se da je sredstva za realizaciju ovog jedinstvenog projekta u iznosu od 220.000 evra obezbedila kancelarija ambasade Italije za saradnju i razvoj, u okviru programa koji je Region Emilija-Romanja usmerio ka gradu Pančevu, a Provincija Ravena je tehnički izvela projekat.

U saopštenju se precizira da je predmet ove donacije nadstrešnica sa fotonaponskim panelima i vetrogeneratorima, dva električna automobila sa dva sedišna mesta, jedan električni automobil "Reno Kangu" sa pet sedišnih mesta, četiri električna bicikla i uređaj za punjenje akumulatorskih baterija koji se napaja direktno sa elektromreže kao dopunski izvor napajanja.

"Ovakav jedan sistem je prvi takav u Srbiji i sve lokalne samouprave bi trebalo da dođu u Pančevo, da vide o čemu se radi kako bi i oni nabavili slična vozila sa ovakvim sistemom u cilju prevencije zagađenja vazduha", kazao je gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/pancevo/pancevo-koristi-solarnu-energiju-u-saobracaju_431985.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+RtvSveVesti+%28RTV+poslednje+vesti%29

 

Povratak...