f Stanovnici Skadarlijske ulice žale da im je narušena životna sredina - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Stanovnici Skadarlijske ulice žale da im je narušena životna sredina

30.10.2013

Stanovnici Skadarlijske ulice u naselju Peščara žale se na komšiju da im zagađuje okolinu. Reč je o auto-depou koji je od grada dobio integrisanu dozvolu za sakupljanje, skladištenje, transport i tretman svih metala koji ne spadaju u opasan otpad. Odlaganje i tretman automobila na način koji nije zakonom propisan predstavlja ekološku katastrofu, jer na tone otpadnih ulja i hemikalija iz rastavljenih vozila odlazi direktno u zemlju, a zatim i u vodu.

Stanovnici su pisali nekoliko peticija i obraćali se lokalnoj samoupravi za pomoć. Građani tvrde da je okolina zagađena mineralnim uljima i kiselinama iz akumulatora koji već četiri godine zagađuju. Jedan litar ulja zagadi milion litara vode.

Grad je izdao dozvolu za transport, skladištenje i sakupljanje 2010.godine i na kraju je odobrio i integrisanu dozvolu za tretman metala, ali za deo neopasnog otpada. Operater je bio u obavezi da izgradi betonski plato za sekundarne sirovine i njihovo rastavljanje. U kontrolu je izašao pokrajinski inspektor životne sredine i komunalna inspekcija.

Pokrajinski insperktor je doneo rešenje o zabrani rada dok se ne pribavi dozvola za tretman, što je operate kasnije i uradio. Prema dozvoli operater može da rastavlja i sakuplja automobile bez guma i ulja,kao i drugih delova koji spadaju u opasan otpad.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/stanovnici-skadarlijske-ulice-zale-da-im-je-narusena-zivotna-sredina-id17323.html

 

Povratak...