f Ekološko vaspitanje u školama - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Ekološko vaspitanje u školama

06.11.2013

Vaspitanje dece o značaju zaštite životne sredine treba početi na početku školovanja kako bi se stovorila ekološka svest, rečeno je danas u Gornjem Milanovcu na skupu prosvetnih radnika i građana.

Na promociji knjige "Ekološko vaspitanje i razvoj ekološke svesti u osnovnoj školi" Ljiljane Đurović, učiteljice u Osnovnoj školi "Momčilo Nastasijević" u Gronjem Milanovcu, istaknuta je potreba uvođenja ekološkog vaspitanja u obrazovni sistem.

Kako je objasnio recenzent knjige Nedeljko Trnavac sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, za ekologiju se izdvajaju ogromna sredstva, ali se ona troše za razna akta, programe na papiru i aktivnosti, a zagađenost životne sredine je sve veća.

On je rekao da je ekološko vaspitanje vaspitni problem a ne ekonomski i da to treba prepustiti školama. U akcije koje se organizuju malo se uključuju prosvetni radnici, a oni jedino kod dece mogu da stvaraju ekološku svest.

Trnavac je govorio i o uvođenju raznih termina i izraza u škole koji su potpuno strani našem jeziku i vaspitanju, istakavši primer uvođenja programa za škole bez nasilja, kao da su do sada postajale ove ustanove sa nasiljem.

"Ako naučimo decu na vreme kako da se ponašaju prema zaštiti životne sredine i oni to usvoje, onda će kod njih ekološka svest biti trajna, a to znači sigurno očuvanje prirode i sveukupnog životnog okruženja", rekla je autorka knjige.

Ljiljana Đurović je navela da je njeno istraživanje u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu pokazalo da je 97 odsto prosvetnih radnika nezainteresovano za ekologiju, pri čemu smatraju da je životna sredina ugrožena, ali ne rade da se to menja.

Ona je rekla da u udžbenicima za osnovnu školu ima veoma malo ekoloških sadržaja, što je neophodno menjati.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6006-ekoloko-vaspitanje-u-kolama

Povratak...