f Otvorena najveća ekološka staza kroz Toplički okrug - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Otvorena najveća ekološka staza kroz Toplički okrug

11.11.2013

Oko 300 planinara i ekologa iz Srbije svečano je otvorilo "Malu topličku transverzalu" dugu 122 kilometara, koja uredjenim stazama kroz netaknutu prirodu povezuje prokupačku i kuršumlijsku opštinu, rekao je danas za Agenciju Beta predsednik Planinarsko-smučarskog društva", Darko Žarić.

On je naglasio da su planinari prepešačili stazu od Rastovničkog jezera do Belog Kamena u dužini od tridesetak kilometara, odnosno jedan deo nove transverzale koja povezuje Rastovnicko jezero u prokupačkoj opštini sa svetski poznatim lokalitetom Djavolja Varoš u opštini Kuršumlija.

"Prvi put smo organizovali ovako masovnu akciju kojoj se odazvao veliki broj planinara i ljubitelja prirode iz cele Srbije, koji su na raspolaganju imali čak tri pešačke staze kroz najlepše predele u Toplici", rekao je Žarić.

On podvlači da su članovi Društva, uz pomoć nevladine organizacije "Prag" od 2008. godine uredjivali pešačke staze "Male topličke transferzale" koja sada ima 13 kontrolnih tačaka i obuhvata šest planinskih vrhova na Vidojevici, Pasjači i Radan planini.

Izvor: http://www.ekopedia.rs/vesti/35-vesti/1301-otvorena-najvea-ekoloka-staza-kroz-topliki-okrug.html

Povratak...