f Lajkovac u projektu Mreža zelene ekonomije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Lajkovac u projektu Mreža zelene ekonomije

12.11.2013

Lajkovac je danas saopštio da je među deset opština Srbije koje su potpisale memorandum o saradnji i o formiranju "Mreže zelene ekonomije".

Memorandum je potpisan u nemačkom gradu Majnc, a potpisnici su i opštine Apatin, Ivanjica, Knjaževac, Koceljeva, Lazarevac, Osečina, Ruma, Stara Pazova i Čačak.

Potpisnici projekta su i profesori Vladan Zdravković sa Instituta za zelenu ekonomiju Srbije, te Peter Hek sa Instituta za primenjeno upravljanje materijalnim tokovima iz Nemačke čija Vlada finansira projekat.

Cilj je uspostavljanje javno-privatnih partnerstava kroz osnivanje "regionalne komunalne zelene ekonomije".

Opštine u Srbiji će uspostaviti partnerstvo s privatnim preduzećima sprovodeći projekte u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Projekat ima tri faze od kojih treća predviđa da diplomci tehničkioh fakulteta u Srbiji master studije završe u Nemačkoj.

Po rečima predsednika opštine Živorada Bojičića, Lajkovac ima strateška dokumenta, a u narednih 15 dana bice odabran vodeći i alternativni projekat.

"Vojvođanske opštine se vezuju za vetroparkove, a ostale za solarne panele i energane na biomasu", rekao je novinarima Bojičić.

Lajkovačka opština se oslanja na otpad s lokalne živinarske farme hrvatske kompanije "Vindija" iz Varaždina, dok bi se biomasa proizvodila u saradnji s poljoprivrednicima uz korišćenje njihovog stajnjaka.

Delegacija opština iz Srbije, dodao je Bojičić, posetila je velike kompanije koje se u regionu Majne bave fermentacijom kompletnog kućnog otpada - organskog i neorganskog, stajnjaka i biomase, a razgledala je i tamošnje vetroparkove.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6029-lajkovac-u-projektu-mrea-zelene-ekonomije

Povratak...