f Patrole i sudovi smanjili nelegalnu seču - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Patrole i sudovi smanjili nelegalnu seču

17.12.2013

Pored bespravne seče, na području Nacionalnog parka "Fruška gora" koji se prostire na 25.000 ha, problem predstavljaju lovokradice, ali i bahati vozači kvadova i drugih motornih vozila.

Na taj način, pored prirode, ugrožavaju i bezbednost brojnih posetilaca, a u Nacionalnom parku naglašavaju da imaju dobru saradnju sa nadležnim organima u sankcionisanju svih prekršaja. ...
Broj krivičnih prijava za nelegalnu seču iz godine u godinu se smanjuje, pa je tako za 10 odsto manji nego u 2012. što je, kako objašnjavaju u Nacionalnom parku "Fruška gora", posledica pojačanog rada patrola na terenu, ali i efikasnosti pravosudnih organa.
Imajući u vidu da Nacionalni park pokriva čak osam opština ne treba da čudi pojava bespravne seče pogotovo zimi. Na udaru su hrast kitnjak, cer, grab i bukva.

"Imamo 56 prijava za bespravnu seču i krađu drveta, od toga 18 po poznatom licu ili 338 kubika, odnosno 2.736.000 dinara. Drugi deo je po nepoznatom licu, ali tu policija ima određenih saznanja pa je tako od preostalih prijava 90 odsto rešeno", kaže Milan Radojčić, rukovodilac Službe nadzora Nacionalnog parka "Fruška gora".

Na meti lopova neretko su zaštićene vrste, ali i mladi zasadi, dodaje Radojčić.

"Godišnje moramo da obiđemo dva do tri puta, to su izuzetno velika sredstva u odnosu na prirodnu obnovu, a koja je neuporedivo efikasnija i jeftinija od veštačke obnove", ističe on.

Kako bi se pojava nelegalne seče drveća smanjila, Nacionalni park će tradicionalno organizovati podelu badnjaka za Božić u svim lokalnim samoupravama i apeluju na građane da neovlašćeno ne ulaze u njihove zasade.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/patrole-i-sudovi-smanjili-nelegalnu-secu_446489.html

Povratak...