f Debata o upravljanju komunalnim otpadom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Debata o upravljanju komunalnim otpadom

18.12.2013

Prva javna debata o upravljanju komunalnim otpadom u Srbiji održaće se danas u Beogradu, u organizaciji Centralnoevropskog foruma za razvoj (CEDEF) i Privredne komore Srbije (PKS).

To je prva u nizu od šest javnih debata na temu upravljanja komunalnim i industrijskim otpadom u Srbiji, koje će biti održane do juna iduće godine, najavili su organizatori.
Debate se organizuju pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva i urbanizma, i Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine Vojvodijne.

Cilj tih sesija je, između ostalog, da se postigne dogovor o obaveznoj primarnoj selekciji komunalnog otpada do kraja 2014. godine, o najboljim tehnologijama u tretmanu komunalnom i industrijskog otpada i zastupljenosti domaće opreme, transformaciji JKP, kontrolisanom upravljanju investicijama u reciklažnoj industriji, kao i o upravljanju opasnim otpadom koji se generiše u Srbiji.

Procenjuje se da će rezerve uglja koje Srbija poseduje biti istrošene u periodu od 2030. do 2050. godine, a u narednih 20 godina očekuje se znatan rast potrošnje električne energije - preko 60 odsto. Stoga Srbija mora, kako navode organizatori skupa, da nađe alternativne izvore snabdevanja energijom.

Na teritoriji Srbije proizvede se oko 2,5 miliona tona komunalnog otpada godišnje, čiji je energetski potencijal jednak vrednosti proizvedene električne energije od dve milijarde evra. Korišćenje komunalnog otpada, takođe, može da smanji ukupnu emisiju gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji.

Cilj organizovanja sesija na temu komunalnog i industrijskog otpada je klastersko povezivanje svih relevantnih učesnika, kako bi se obezbedilo tržišno, konkurentno i ekonomski isplativo poslovanje u Srbiji i regionu, ističu organizatori.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_ci/drustvo/debata-o-upravljanju-komunalnim-otpadom_446548.html

Povratak...