f AC SU – Predstavljen rad Arhus centra i promovisan Vodič - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU – Predstavljen rad Arhus centra i promovisan Vodič

17.12.2013

U utorak, 17. decembra, u Regionalnom Arhus centru Subotica je nakon predstavljanja aktivnosti u protekloj godini, promovisan „Vodič za praktičnu primenu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu“.

Ideja za Vodič je nastala kroz dijalog predstavnika Arhus centra i lokalnih samouprava u okviru projekta „Arhus kampanja 2013“, koji je realizovala Mreža Arhus centara Srbije uz podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke i Misije OEBS-a u Srbiji.

Prema rečima, Snježane Mitrović, Vodič na jednostavan način objašnjava proceduru  dobijanja od lokacijske, preko tzv. ekološke, do građevinske i upotrebne dozvole. Drugim rečima, nastojalo se prikazati građanima koji je to najvažniji momenat za njihovo reagovanje na izgradnju novog objekta, jer u svakom postupku nedostaje upravo pravovremena rekacija svih zainteresovanih subjekata. Do nje, po pravilu, dolazi tek kad se krene sa izgradnjom, što predstavlja već kasno angažovanje zainteresovanih. Takođe, Vodičom je prikazano zbog čega je bitno da se javnost uključi odmah na početku kada se donose planski dokumenti, poput generalnog ili prostornog plana.

O obavezama upravnih organa i dokumentima koje oni izdaju, govorila je, mr Gordana Gavrilović, stručni saradnik u Službi za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Gradske uprave Subotica. U svom izlaganju, istakla je činjenicu da je sajt na kome Služba objavljuje sva relevantna dokumenta vezane za zaštitu životne sredine, dosta unapređen i redovno se ažurira. Prilikom procene o davanju dozvole, veoma je važno uzeti u obzir moguće i očekivane posledice, kao i pogodnosti, izgradnje novog objekta.

Nakon jednočasovnog izlaganje usledela je diskusija na kojoj je osnovna zamerka bila upravo dostupnost informacija. Naime, da bi se došlo do nekih veoma važnih informacija, često je potrebno pretraživati razne sajtove i izvore. Iz tog razloga, sve  informacije je potrebno učiniti dostupnijim, kroz redovno ažuriranje kako opštinskog, tako i sajtova svih relevantnih ustanova.

Imajući u vidu značaj planskih dokumenata, sa skupa je upućen zahtev lokalnim samoupravama da organizacione jedinice za građevinarstvo i ustanove koje izrađuju ova dokumenta moraju biti više angažovane na obaveštavanju javnosti, animiranju građana da dolaze na javne uvode i rasprave.

Izrada Vodiča, koji su zajedno uradili stručnjaci Arhus centra Subotica i Službe za zaštitu životne sredine i održivog razvoja, je podržana od strane OEBS, Misija u Srbiji. Biće distribuirani svim lokalnim samoupravama u Severnobačkom okrugu, kao i mesnim zajednicama u Subotici. Planirano je da se iduće godine uradi informator sa podacima gde i koju dokumentaciju investitor treba da priloži prilikom izgradnje objekta na teritoriji grada, a koji bi se delio uz Vodič. 

 

 

Povratak...