f Užice, voda za piće samo iz cisterni - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Užice, voda za piće samo iz cisterni

27.12.2013

Pijaćom vodom Užičani se snabdevaju iz cisterni, a u prodavnice stižu dodatne količine flaširane vode. Sinoć je zabranjena upotreba vode sa gradskog vodovoda zbog prisustva algi. Nema informacija o povećanom broju obolelih.

Republička sanitarna inspekcija od sinoć je zabranila u Užicu upotrebu vode sa gradskog vodovoda za piće i kuvanje, te se građani pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni.
Voda je zabranjena zbog pojave algi u njoj, a od jutros u Užice stižu cisterne sa vodom za piće iz Kraljeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Višegrada i okolnih opština.

Raspoređuju se po prioritetu, pre svega za Dom zdravlja, bolnicu, škole i vrtiće, a tokom dana će u svim delovima grada biti postavljene stacionarne cisterne.

U užičke trgovine stižu i dodatne količine flaširane vode koje sinoć nije bilo u prodavnicama, a očekuju se i rezultati bioloških ispitivanja vode.

Prisustvo algi u vodi za piće je posledica tzv. "cvetanja algi" u jezeru Vrutci, sa kog se snabdeva tri četvrtine grada vodom za piće.

Načelnik Komunalne policije Zoran Militarov je rekao da će u školama u Užicu danas biti skraćena nastava zbog aktuelne situacije sa vodom.

Doktorka Zavoda za javno zdravlje Užice Olivera Janjić kaže nema potvrde o povećanom broju obolelih u gradu. "Može se reći da nije došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravstvenog stanja stanovništva", rekla je Janjićeva.

Povratak...