f Od sada se grade "Pametne zgrade" - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Od sada se grade "Pametne zgrade"

28.09.2012

Od 30.septembra  svaka zgrada u Subotici, kao i one koje treba da se tek izgrade moraće da imaju energetski pasoš. Energetski pasoš će biti legitimacija zgrade ili stana o potrošnji energije na godišnjem nivou i biće obavezan. Pasoš će da sadrži   opšte podatke o zgradi, klimatske podatke, termotehničke i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta.  

Najveći problem su izgrađeni objekti, koji rasipaju veliku količinu energije. Zbog toga, je propisano koliko objekti mogu maksimalno energije da troše i onaj objekat koji to ispoštuje, dobiće sertifikat. 

Pravilnikom je u energetskom pasošu utvrđeno osam kategorija energetskih razreda od A plus do G, gde je A plus najveća energetska efikasnost. Nove zgrade moraće da imaju najmanje kategoriju C, a potrošnja za te objekte neće smeti da bude veća od 65 kilovatsati po metru kvadratnom godišnje, što je na nivou evropskog proseka. 

Licencu za izradu elaborata energetske efikasnosti, na osnovu kojih će se kasnije izdavati pasoši, dobilo je 290 inženjera koji su bili na obuci i položili stručni ispit. Stari objekti moraće da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po pitanju utroška energije, što će postići dodatnom izolacijom fasade, zamenom prozora, stolarije.

Za izolaciju jedne kuće od 100 kvadratnih metara materijalima domaće proizvodnje potrebno oko 2.500 evra. U Srbiji je između 300.000 i 400.000 kuća  energetski neefikasno, jer nemaju izolaciju zidova.

Izvor: http://www.yueco.rs/vest/ekonomija/od-sada-se-grade-pametne-zgrade

Povratak...