f Grinpis:Nepromočiva odeća sadrži opasne substance Svet - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Grinpis:Nepromočiva odeća sadrži opasne substance Svet

29.10.2012

Nepromočiva odeća za sport i za prirodu sadrži suviše hemijskih proizvoda koji mogu da budu opasni za ljudsko zdravlje i za okolinu, upozorila je danas ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace).

Ukupno 14 delova odeće za žene i decu sa oznakom da su za nošenje u prirodi (outdoors), kako su pokazali testovi, sadrže zagadjivače životne sredine pod oznakom PFC i druge toksičke proizvode, navodi Grinpis na svom vebsajtu na nemačkom.

Ti štetni sastojci nadjeni su u ispitanoj odeći i na primer u odeći sa oznakom Gore-Tex, koja je nepromočiva.

PFC sastojci su hemijski polimeri koji se koriste zbog svoje otpornosti na toplotu, nepromočivosti i sposonost da odbijaju prašinu. Vrlo su istrajni u okolini i nalaze se u brojnim predmetima svakodnevnog života kao što su proizvodi za uklanjanje fleka, ili neka pakovanja za hranu.

Oni se koncentrišu u okolini, u hrani i pitkoj vodi i imaju takodje uticaj na ljudsko zdravlje, navela je ova organizacija.

Kristijan Haksdorf, stručnjak Grinpisa za hemiju, rekla je da bi proizvodjači odeće za prirodu i sport trebalo da zamene opasne hemijske proizvode drugima koji nisu štetni za okolinu.

Grinpis je u leto 2011. pokrenuo kampanju nazvanu Ditoks (Detox) protiv hemijskog zagadjivanja vode od strane tekstilne industrije.

Izvor: http://www.zelenasrbija.rs/svet/3437-grinpisnepromoiva-odea-sadri-opasne-substance

Povratak...