f BBC u Kikindi zbog sova ušara - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

BBC u Kikindi zbog sova ušara

06.12.2012

Male sove ušare ili utine, kojima je centar Kikinde najveće zimovalište na svetu, dovele su u ovaj grad prve turiste iz inostranstva. Grupa Engleza posmatrala je prošle subote ove ptice na drveću u centru grada. Među turistima je bio i stručnjak za proučavanje divljih ptica i autor brojnih dokumentaraca Dejvid Lindl.


 - On je upoznat sa ovim prirodnim fenomenom da divlje ptice žive u urbanoj sredini i namerava da snimi dokumentarni film o kikindskim sovama.
- Kikinda je najbolje mesto za posmatranje sova u celom svetu i po tome je jedinstvena. Kikinda je fenomen. Ovde sam video više sova nego na svim ostalim mestima u svetu zajedno. Sovu utinu do sada sam video svega 10 puta, a ovde samo na jednom drvetu ima toliko sova koliko sam video za ceo život - rekao je Lindl, čije filmove emituje i BBC.

Ovaj Britanac je među biolozima poznat kao urbani ili gradski ptičar. On promoviše jednu potpuno novu disciplinu uživanja u divljem svetu u gradovima i urbanim sredinama.

- Kikinda treba da predstavi svetu ovaj jedinstveni prirodni fenomen i da na bazi toga razvija eko-turizam, koji ne zahteva nikakva ulaganja, a može da donese novac. Od dolaska turista može da se zaradi, samo treba raditi na tome. Žao mi je što Srbija u svetu ima lošu reputaciju i ja želim da to promenim - poručio je Lindl. 

Grupa turista iz Engleska prva je koja je organizovano, preko turističke agencije „Magelan“ iz Novog Sada došla u naš grad radi posmatranja sova. Osim njih, samostalno dolaze manje grupe, pa smo pre desetak dana imali nekoliko devojaka iz Holandije. „Magelan” je najveća turistička agencija u Srbiji koja se bavi receptivnim turizmom i nadamo se da će nastaviti da nam dovode inostrane goste iz evropskih zemalja u kojima je zastupljeno posmatranje ptica - kaže Marijana Iličin, direktorka Turističke organizacije Kikinde.

Inače, o kikindskim sovama već je snimljen jedna film, a autor je poznati novinar Jovan Memedović. I kikindski umetnici bave se sovama. U Galeriji „Terra” još traje izložba fotografija na kojima su sove koje je snimio Vladimir Petrović.

- Sove nisu zgodne za fotografisanje, jer se lako uplaše, pa se mora tražiti pogodan trenutak. Fotografisao sam ih nekoliko nedelja da bih snimio dvadesetak veoma kvalitetnih fotografija - kaže Vladimir Petrović. 

Nezabeleženo u svetu
PODACI - Inače, u centru Kikinde živi najveći broj sova ušara na svetu. Najviše primeraka izbrojano je pre tri godine kada ih je bilo 740, što u svetu nigde nije zabeleženo. U većini zemalja sove su, kao i kod nas, zaštićena vrsta. Prema podacima Centra za zaštitu sova Srbije, u Vojvodini postoji oko 450 mesta okupljanja sova, u kojima ih zajedno zimuje oko 30.000. 

Izvor: http://www.24sata.rs/aktuelno/vesti/vest/bbc-u-kikindi-zbog-sova-usara/66133.phtml

Povratak...