Organic seminari
12.07.2011
ORGANIC SEMINARI
Projekat “ORGANICA.net”
Od 6. do 9. jula 2011 godine, na Otvorenom univerzitetu, u Subotici održan je seminar za vaspitače, kuvare i roditelje PU “Naša radost”. Seminar je organizovalo udruženje TERRA’S u okviru projekta “ORGANICA.net” koji je podržan od strane Evropske unije i koji se realizuje u saradnji sa Udrugom Slap iz Osijeka u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatske i Srbije.
Seminar je otvorila Jelena Ivović, iz Udruženja TERRA’S, koja je govorila o samom projektu, što je do sada urađeno, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period. Uz kratak osvrt na film Žan Pol Žada “Food Beweare”, ukazala je na značaj prelaska sa konvencionalne na organsku proizvodnju, kao i na važnost uvođenja ovakvog načina ishrane kod dece. U ovom filmu, koji je bio povod Udruženju “TERRA’S” za pokretanje projekta ORGANICA.net, je izneto niz podataka kako političari da upozore javnost i nosioce vlasti na zloupotrebe ekonomskog sistema, gde je profit i interes stavljen iznad zdravlja stanovništva.
Prof. dr Tereza Horvat Skenderović, je održala prezentaciju pod nazivom “Kakvu hranu jedemo? Kvalitet, nutritivna i zdravstvena vrednost životnih namirnica”. Izvestila je o tome koje namirnice mogu štetno da utiču na naš organizam, te kako i na koji način se boriti protiv toksina i ostalih štetnih materija u organizmu. Ujedno, polaznicima je objasnila kako da raspoznaju organske proizvode.
Dipl. inž. Miroljub Kiš, govorio jeo načinima spravljenja i pakovanju proizvoda, a osvrnuo se i na svoje dugogodišnje iskustvo kao tehnologa u “Pioniru”.
Dipl. inž. Mirjana Jovanović Dragojlović, iz Organic Control System-a, je ukazala na značaj organske poljoprivrede. Ona je objasnila tokove kontrole i sertifikacije kao delove celokupnog sistema proizvodnje i plasmana hrane proizvedene na organski način. Bilo je reči o principima i oblastima kontrole, kao i o garanciji porekla i sertificiranim proizvodima.
O ishrani u najranijem uzrastu, kao uslovu zdravog života, govorila je dr Karolina Berenji, iz Zavoda za javno zdravlje Subotica. Ukazala je na važnost razvoja navika pravilne ishrane kod dece i upozorila da je za dobro zdravlje i optimalan rast i razvoj važno napraviti dobru ravnotežu između unete i potrošene energije.
Pored teorijskog dela, u restoranu Ovorenog univerziteta, urađen je i praktični deo seminara. Pipremalo se i degustiralo jelo od organskih sirovina, a prisutni su uz diskusiju, imali priliku da uživaju u kulinarskim čarima Jadranke Grbić.
Dva dvodnevna seminara je pohađalo oko 60 vaspitača, kuvara i roditelja. Pored korisnih saveta, kao i poklona u vidu torbi, kapa i kecelja, polaznicima su podeljeni lifleti i informatori u kojima mogu dobiti odgovor na pitanje kako prepoznati organski proizvod, šta je organska proizvodnja i spisak bio-farmi gde se uzgaja voće, povrće i žitarice.