f Mihajlović:Uskoro spreman pregovarački tim za ekologiju - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Mihajlović:Uskoro spreman pregovarački tim za ekologiju

06.01.2014

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će u januaru 2014. predstaviti tim koji će u ime države pregovarati sa Evropskom unijom o oblasti zaštite životne sredine.

"Tim će imati zadatak da platformu za pregovore uradi za najmanje 30 dana", kazala je Mihajlovićeva agenciji Beta.

Ona je rekla da će u timu biti najmanje desetak ljudi i da će ga činiti ne samo predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine već i stručnjaci koji su već vodili pregovore u oblasti zaštite životne sredine.

Ministarka je podsetila da paket propisi koji se odnose na životnu sredinu čini trećinu svih propisa koje Srbija mora da uskladi u procesu priključivanja sa EU.

Prema njenim rečima, veći problem od novca koji je potreban za prilagođavanje privrede i građana na propise EU, a koji se pored ostalog odnose na zagađenje vazduha i vode, hemikalije, upravljanje otpadom, biotehnologiju, zaštitu od radioaktivnog zračenja i očuvanje prirodnih resursa, klimatske promene, predstavljati podizanje svesti građana o neophodnosti ekološke zaštite.

"Problem će biti i realizacija, odnosno istinska primena tih zakona u praksi", kazala je Mihajlovićeva i navela da kritične tačke u Srbiji predstavljaju upravljanje otpadom, hemikalije i prilagođavanje na klimatske promene, jer u tim oblastima nije bilo dovoljno očekivanog napretka.


Mihajlovićeva je dodala i da će se pregovarački tim truditi da Srbija u pregovorima sa EU za prilagođavanje u oblasti zaštite životne sredine dobije dovoljno vremena za realizaciju svih standarda i direktiva.

Procenjeni troškovi koje će Srbija morati da uloži za usklađivanje, pre svega privrede, u oblasti zaštite životne sredine iznose više od 10 milijardi evra.
Izvor:http://zelenasrbija.rs/srbija/6236-mihajloviuskoro-spreman-pregovaraki-tim-za-ekologiju

Povratak...