f Pomor i spašavanje ribe u staroj Tisi kod Elemira - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Pomor i spašavanje ribe u staroj Tisi kod Elemira

23.01.2014

Ribolovački savez Vojvodine počeo je danas spasavanje i vraćanje riblje mlađi u Tisu, nakon pomora ribe u mrestilištu kod Elemira.

O pomoru ribe na tom lokalitetu javnost je obavestio Dušan Ćurguz iz Udruženja ribolovaca iz Elemira koji je naveo da su ribolovci juče pokušavali da spasu deo ribe, ali da je, zbog, kako je rekao, katastrofalnog stanja, mali deo ribe spasen.

Ćurguz je kazao da je teško proceniti stvarnu količinu uginule ribe, ali da je do sada nestalo četiri do pet tona riblje mlađi i da je trebalo ranije reagovati i da je količina ugrožene ribe i veća od toga.

"Situacija je strašna, mi smo uspeli tek deo ribe da izvadimo. Desilo se to da je voda naglo opala i sad praktično imamo veću koncentraciju ribe, pa je došlo do njenog velikog pomora", rekao je Ćurguz, ocenivši da je odgovoran Ribolovački savez Vojvodine jer gazduje tim područjem.

On je rekao da su iz elemirskog ribolovačkog udruženja pre više od dva meseca upozorili Ribolovački savez Vojvodine da bi mogao da se desi pomor, ali da očigledno njihove akcije nisu bile dovoljne da pomor spreče.

Službe Ribolovačkog saveza Vojvodine danas su počele spasavanje i vraćanje riblje mlađi u Tisu, na području tiskog razliva "Jegmeč", a prema njihovim procenama mogla bi biti spasena oko tona ribe.

Direktor Ribolovačkog savez Vojvodine Dušan Jovanović rekao je da su tu lokaciju obišli i pre oko dva meseca kada su, uz dozvolu nadležnog ministarstva i prisustvo republičkog inspektora, pokušavali da na efikasniji način, mrežama, spasu ribu.

"Jednostavno riba nije mogla da uđe u te mreže i ceo trud od nekoliko dana rezultirao je tek minornim količinama ribe koju smo spasili i prebacili u Tisu. Teren je nepristupačan i ne može se sve spasiti", objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima informacije da se radi o 10 ili 20 tona uginule ribe su proizvoljne.

"Ovde može biti možda tona ribe, na kraju krajeva to je i konstatacija nadležnog inspektora od juče. Nebitno je o kojoj se količini radi, treba spasiti sve što se može", rekao je Jovanović i dodao da ribočuvari ručno skupljaju pre svega autohtonu vrstu ribe, a to je šaran.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6313-pomor-i-spavanje-ribe-u-staroj-tisi-kod-elemira

Povratak...