f Novi rezultati krvi stanovnika Zajače - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Novi rezultati krvi stanovnika Zajače

27.01.2014

Meštani Zajače kod Loznice, koji imaju problem povećane koncentracije olova u krvi, dobiće danas rezultate trećeg testiranja krvi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Rezultati će ustanovljenom praksom biti predati meštanima direktno, u zatvorenim kovertama, uz uputstva o postupanju u skladu sa pronađenim vrednostima olova u krvi, navodi se u saopštenju.

Ranije analize krvi dece u Zajači, u kojoj radi rudnik olova, ukazale su na povećane koncentracije tog metala.

Ministarstvo zdravlja uspostavilo je sistem praćenja zdravlja stanovništva Zajače, i u saradnji sa nekoliko ministarstava odmah po dijagnostifikovanju olova u krvi preduzelo sve mere kako bi se situacija sanirala.

Testove je radila i laboratorija u Beogradu, ali su kontrolni uzorci poslati i u Sloveniju na analize. Rezultati testiranja su se poklopili, tako da je dokazana i referentnost domaće laboratorije.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je na terenu davao preporuke za postupanje u vezi s preduzimanjem neophodnih higijenskih i drugih mera.

Svoj deci je obezbeđen prevoz i pregled u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" i Univerzitetskoj dečijoj klinici.

Vlada Srbije i Ministarstvo energetike i zaštitne životne sredine opredelili su u državnom budžetu za 2014. godinu 285 miliona dinara za potpunu remedijaciju jalovišta u Zajači.

Ministarstvo zdravlja će 2014. godine dodatno finansirati Institut za javno zdravlje Šabac, kroz formiranje baza podataka o svim parametrima životne sredine koji se mere na teritoriji Zajače, redovnu kontrolu ispravnosti vode i svih faktora životne sredine, kao i edukaciju stanovništva o tome kako da sačuvaju zdravlje i da štite životnu sredinu.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6317-novi-rezultati-krvi-stanovnika-zajae

Povratak...