f Obeležen svetski Dan vlažnih područja - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Obeležen svetski Dan vlažnih područja

31.01.2014

Povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja (2. February – World Wetlands Day - Ramsar Convention) i ove godine je organizovan skup u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Na samom početku, prisutnima su se ispred institucija koje su organizovale skup obratili dr Srđan Belij – državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, dr Slobodan Puzović – pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Stana Božović, državni sekretar, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Goran Sekulić, pomoćnik direktora, Zavod za zaštitu prirode Srbije i dr Biljana Panjković, direktor, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Međunarodni moto za obeležavanje ovog dana predložen je od strane Ramsarskog biroa i glasi „Vlažna područja i poljoprivreda: partneri za razvoj“ („Wetlands & Agriculture: Prtners for Growth“), što ukazuje na značaj Ramsarskih područja za održivi razvoj lokalnih zajednica i poljoprivredne proizvodnje na principu održivosti. Tim povodom održano je 4 prezentacije:

Ramsarska konvencija u Republici Srbiji, Jelena Dučić (Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine);

Karpatska inicijativa vlažnih staništa, Aleksandra Došlić (Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja);

Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa (IWC) i njegovo korišćenje u upravljanju vodama u Srbiji, Milan Ružić (Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije);

Poljoprivreda u Ramsarskim područjima Vlasina i Peštersko polje, Miloš Vukelić (Zavod za zaštitu prirode Srbije);

i prikazan je dokumentarni filma: „Brend za ekološki trend“, Turističke organizacije iz Sjenice.

Nakon radnog dela skupa, organizovano je otvaranje izložbe fotografija autora Lasla Juhasa: „METAMORFOZE“ i nastup KUDa „Gajret“ sa Vukom Pantovićem, guslar iz Sjenice.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs/

Povratak...