f Užičani konačno mogu da piju vodu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Užičani konačno mogu da piju vodu

07.02.2014

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić donela rešenje po kome se ukida zabrana korišćenja vode iz užičkog gradskog vodovoda za piće i spremanje hrane.

Tadićeva je rekla da je jutros stigao rezultat trećeg uzorkovanja vode i da je i on, kao i prethodna dva, pokazao da nema prisustva algi u vodi iz užičkog vodovoda I da je ona bezbedna za piće.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević nedugo zatim ukinuo je vanrednu situaciju u Užicu. 

"“Nakon 43 dana danas sam doneo odluku o ukidanju vanredne situacije i deangažovanju sredstava i ljudstva koji su bili angažovani u vanrednoj situaciji. Želim da se zahvalim pripadnicima Vojske Srbije, Crvenog krsta i radnicima Jedinstva bez kojih ne bi mogli da organizujemo snabdevanje Užičana pijaćom vodom. Posebno se zahvaljujem građanima Užica koji su imali strpljenja“", izjavio je Milošević posle sednice Štaba za vanredne situacije. 

Gradonačelnik Užica reako je da Komisiji koju je formirala Vlada Republike Srbije uputio predlog da se sanacija akumulacije Vrutci uradi tako da “Užičani u narednih 50 do 100 godina nemaju probleme sa vodom”. 

Takođe je najavio da će javni tužilac uskoro izaći u javnost sa saopštenjem dokle se stiglo u istrazi o tome koje kriv za situaciju na akumulaciji Vrutci, na kojoj su se pojavile alge zbog kojih Užičani mesec i po dana nisu smeli da koriste vodu za piće. 

Republička inspekcija donela je odluku o zabrani korišćenja vode za piće i pripremu hrane u Užcu krajem decembra, zbog prisustva algi u vodi za piće, koje su, kako je tada objašnjeno, posledica intenzivnog razmnožavanja, takozvanog cvetanja algi u jezeru Vrutci odakle se Užičani snabdevaju vodom za piće. 

Akumulacija Vrutci je od tad van funkcije, a Užičani se posle izgradnje alternativnog cevovoda sa pijaćom vodom snabdevaju sa izvorišta Sušička vrela u opštini Čajetina.

Izvor:http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=02&dd=07&nav_category=12&nav_id=809275

Povratak...