f Goran Vesić: Grad izdvojio 120 miliona dinara, rešićemo problem divljih deponija - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Goran Vesić: Grad izdvojio 120 miliona dinara, rešićemo problem divljih deponija

18.02.2014

Goran Vesić, sekretar Privremenog organa, Slobodan Stanojević, sekretar za komunalno stambene poslove, i v. d. direktora JKP „Gradska čistoća” Siniša Lazarević prisustvovali su danas čišćenju deponije u Borči. Deponija preko puta vrtića „Dunavska bajka” (Ulica JNA bb) se čisti na zahtev građana i zbog mališana koji idu u obližnji vrtić.

–Ovo je jedna od deponija koja je vrlo urgentna jer se nalazi na svega pedesetak metara od obdaništa. Divlje deponije su veliki problem Beograda, a na žalost prethodna vlast se ovim problemom nije mnogo bavila. Divlje deponije nisu samo ruglo grada već su i izvor zaraze i mi ćemo ove godine svakako na njihovo uklanjanje staviti poseban akcenat. U budžetu smo za ovu namenu predvideli 120 miliona dinara što je prilično veliki novac. Mi ćemo očistiti većinu divljih deponija na teritoriji grada, ali ćemo morati i sistemski da rešavamo ovaj problem. Naći ćemo način da kaznimo kompanije koje učestvuju u stvaranju ovakvih deponija, a sprovešćemo i široku akciju prema građanima jer veliki broj deponija nastaje i tako što ih sami građani prave. Teško je prihvatiti da se iko usudio da pravi deponiju pored obdaništa i ova akcija sprovedena je na zahtev roditelja te dece i građana ovog naselja. U narednim nedeljama posetićemo i deponiju u Vinči, a sa nama će biti i nadležni iz republike sa kojima ćemo razgovarati o statusu te deponije. Deponija u Vinči neće još dugo moći da prima komlpletan otpad Beograda i naša je želja da izgradnjom fabrike za reciklažu otpada rešimo ovaj problem. U pitanju je veliko ulaganje za koje postoji ozbiljna zainteresovanost nekoliko evropskih kompanija i nadam se da ćemo na taj način uspešno rešiti problem – rekao je Goran Vesić i dodao da će na mestima gde se stvaraju deponije biti postavljene kamere kojima će moi da se indentifikuju i sankcionišu oni koji ih stvaraju.

Siniša Lazarević, v.d. direktora JKP „Gradska čistoća” naglasio je da ovo preduzeće nastavlja sa čišćenjem gradskih divljih deponija.

–Sledeća akcija će biti na teritoriji opštine Čukarica gde ima više od 20 divljih deponija. Prvo ćemo čistiti ona mesta koja najviše ugrožavaju zdravlje stanovništva i ovom prilikom pozivam sugrađane da svi zajedno smanjimo radimo na tome. Beograd trenutno ima više od 220 divljih deponija, a mi smo za protekli mesec i po dana uklonili više od deset. Nadam se da su građani svesni opasnosti koja preti od divljih deponija i da ćemo svi zajedni učiniti potreban napor da one više ne postoje – rekao je Siniša Lazarević. 

Vaso Božić, jedan od inicijatora akcije čišćenja ove deponije zahvalio se u ime građana ulice JNA i Olge Petrov na pravovremenoj akciji nadležnih.

–U nedelju smo održali zbor građana gde smo ukazali na potrebu čišćenja deponije i osvetljavanje ovog prostora. Drago mi je što se brzo reagovalo i što će problem biti brzo rešen. Postavljanjem dodatnih osam svetiljki ovaj deo grada biće osvetljeniji i sigurniji, a verujem i da će ljudi dva puta razmisliti pre nego što na ovaj prostor ponovo bace otpad – rekao je Vaso.

„Čistoća” je za potrebe uklanjanja ove „divlje” deponije angažovala 15 radnika, jednu kombinovanu i jednu građevinsku mašinu, kao i četiri transportna vozila. Prema proceni preduzeća, sa te lokacije biće rasplanirano oko 50 kubika zemlje i odneto više od 180 kubika raznog otpada.

Pored dosadašnjeg uklanjanja „divljih” deponija sa lokacija u Novom Beogradu (na potezu od „Belvila” pa do hotela „Holidej in” i deponije u Ulici doktora Ivana Ribara), sa kojih je odneto oko 1.500 kubika raznog otpada, ekipe „Čistoće” uz raščišćavanje deponija sa teritorije opštine Palilula, nastaviće saniranje deponija i na drugim lokacijama. 

Ekipe JKP „Gradska čistoća” uz saradnju i podršku Privremenog organa grada Beograda, nastavljaju sa akcijom raščišćavanja nelegalnih deponija sa beogradskih opština, ali i sa rešavanjem problema odlaganja kućnog otpada u naseljima koja do sada nisu bila obuhvaćena programom tog preduzeća. 

Problem sa konstantnim formiranjem „divljih” deponija „Čistoća” će pored njihovog raščišćavanja pokušati da reši i tako što će za potrebe domaćinstava u naseljima Popova bara, Sebeš i Preliv, koja do sada nisu bila obuhvaćena neophodnim sudovima za odlaganje otpada, postaviti 60 novih kontejnera koje će radnici tog preduzeća redovno prazniti. Naselje Popova bara dobiće 34 kontejnera, Sebeš 18, a Preliv osam. Na taj način sugrađanima i sa ovog dela opštine Palilula biće omogućeno da nesmetano i lakše odlažu kućni otpad, a tako će se sprečiti formiranje „divljih” deponija i uticati na očuvanje životne sredine.

Izvor: http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1586904

Povratak...