f Uskoro javni poziv za upravljanje otpadom na deponiji u Vinči - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Uskoro javni poziv za upravljanje otpadom na deponiji u Vinči

07.03.2014

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović obišla je danas deponiju u Vinči i najavila je da će u narednih mesec dana biti raspisan javni poziv za upravljanje otpadom na toj deponiji i izgradnju pratećih postrojenja.

Ministar Mihajlović je nakon obilaska najveće deponije u jugoistočnoj Evropi zajedno sa sekretarom Privremenog organa grada Beograda, Goranom Vesićem, i direktorom gradske čistoće, Sinišom Lazarevićem, naglasila da očekuje da će do kraja godine biti potpisan i ugovor za uređenje te deponije , na kojoj će se iz otpada proizvoditi električna i toplotna energija.

“Na ovoj deponiji sakuplja se otpad iz 13 beogradskih opština, a Privremeno veće grada Beograda zateklo je potpuno zapuštenu i neuređenu. Deponija u Vinči je ozbiljan ekološki problem i mi ćemo ga rešiti”, naglasila je ona.

Mihajlović je istakla da će u dogovoru sa gradskom upravom biti pronađen strateški partner za uređenje deponije i dodala da je sigurna da će biti puno zainteresovanih, jer se iz 540.000 tona otpada, koliko se godišnje sakupi na toj deponiji, može dobiti mnogo megavata električne i toplotne energije. Ukupna investicija u rešavanje problema ove deponije trebalo bi da iznosi oko 100 miliona evra.

”Prethodni gradonačelnik Beograda je ostavio ovu najveću deponiju u jugoistočnoj Evropi potpuno neuređenu, i na njoj se ne sakuplja ni deponijski gas, niti procedne vode, nego one direktno odlaze u Dunav”, podvukla je ministar Mihajlović.

Ministarstvo energetike je, kako je istakla, počelo da rešava pitanja upravljanja otpadom, a jedino u Beogradu nije uspelo zato što nije bilo saradnje sa tadašnjom gradskom vlašću.

Sekretar Privremenog organa Goran Vesić je naglasio da stanje u kome je prethodan gradska vlast ostavila deponiju u Vinči prava slika nemara i nepoštovanja životne sredine. “U narednih nekoliko godina ovde ćemo imati uređenu deponiju, fabriku za reciklažu otpada i proizvodnju električne energije. Zahvaljujući tome, Beograd će smanjiti svoje račune za električnu energiju i proizvodnju toplotne energije i, što je najvažnije, imaćemo rešen ekološki problem”, naglasio je Vesić.

Vršilac dužnosti direktora „Gradske čistoće” Siniša Lazarević izrazio je veliku zahvalnost Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Privremenom organu grada Beograda što su prepoznali značaj ove deponije i pomogli rešavanju ovog problema.

Izvor: http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/uskoro-javni-poziv-za-upravljanje-otpadom-na-deponiji-u-vinci

Povratak...