f Supernturalov projekat jedan od 25 najboljih u Evropi - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Supernturalov projekat jedan od 25 najboljih u Evropi

11.03.2014

Projekat Supernaturala "Od deponije do parka" proglašen je za jedan od 25 najuspešnijih projekata u Evropi, po oceni Evropske asocijacije za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine.

Presednik "Supernaturala" Srđan Stanković rekao je na konferenciji za novinare da je velika čast što je značaj projekta prepoznat na evropskom nivou.

Revitalizacija ekosistema Ade Huje, sa posebnim akcentom na trajno čišćenje rečnog rukavca, bio je u konkurenciji 100 pristiglih projekata, među kojima su i iz socijalnog preduzetništva i zaštite manjina, dodao je on.

"Kada smo obilazili teren na početku, Ada Huja je bila deponija, i do sada je odrađeno 30 do 40 odsto posla", rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, plan je da se u 2015, 2016. godini trajno reši problem rečnog rukavca, kao jednog od najvećih ekoloških problema grada.

Nataša Đorić iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine je rekla da predstoji još mnogo aktivnosti da grad Beograd tu lokaciju dovede na nivo evropskog standarda, jer je ekosistem Ade Huje prilično ugrožen.

Supernatural je u septembru 2011. pokrenuo projekat oporavka ekosistema Ade Huje.

Od decembra 2011. do aprila 2012. godine, deponija je od zanemarenog i ekološki degradiranog prostora transformisana u jedinstvenu beogradsku oazu dostupnu građanima koju čine putevi za šetnju, zelene učionice, plastenik za gajenje biljaka, porodična igrališta i mesto održavanja Supernatural festivala.

Festival Supernatural nastao je 2007. godine sa ciljem da se obeleži svetski dan Planete Zemlje, 22. april, i podigne svest građana o bitnim ekološkim pitanjima. U međuvremenu, festival je prerastao u ekološki pokret koji se tokom čitave godine bavi projektima iz ekologije, kulture i obrazovanja.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6492-supernturalov-projekat-jedan-od-25-najboljih-u-evropi

Povratak...