f Udruženja građana traže rešenje za pijaću vodu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Udruženja građana traže rešenje za pijaću vodu

11.03.2014

Vršilac dužnosti direktora zrenjaninskog "Vodovoda i kanalizacije" Goran Tajdić danas je izrazio očekivanje da će do kraja meseca skupština grada i nadležni organi izaći sa konačnim predlogom kako da se reši problem pijaće vode u tom gradu.

"Nadam se da će krajem 2015. godine Zrenjaninci imati zdravu pijaću vodu, ali to zavisi od mnogo faktora", kazao je Tajdić na sastanku sa predstavnicima udruženja građana koji su u nekoliko navrata organizovali proteste zbog vode koja nije dobra po zdravlje.

Tajdić kaže da su protesti građana opravdani, kao i da je zakazan sastanak sa predstavnicima Vasertehnika, nemačke kompanije sa kojom je ranije potpisan ugovor o izgradnju fabrike.

"Imali smo javnu nabavku po pitanju izgradnje fabrike vode iz 2007. godine, koja nije prošla i obavljena je nova i potpisan preliminarni ugovor sa nemačkom firmom Vasertehnik. Međutim, naišli su određeni problemi po pitanju državne garancije, a drugo, standardi koji su u pilot projektu postignuti zadovoljavaju evropske standarde, ali ne i naše" objasnio je on.

Tajdić je rekao da je ugovor potpisan sa Vasertehnikom vredan 25 miliona evra, a da bi za rešavanje problema izgradnom regionalnog vodovoda trebalo 27 miliona evra, a razmatraju se i druge mogućnosti i načini finansiranja.

Zdravko Vujasinović iz Udruženja "Naš grad naša stvar" je rekao da će protesti za zdravu pijaću vodu biti ponovo organizovani, i da je peticiju za zdravu pijaću vodu, koju će predati republičkom parlamentu, do sada potpisalo oko 5.000 Zrenjaninaca.

Predstavici udruženja su taj sastanak zatražili kako bi se građanima Zrenjanina, koji zdravu pijaću vodu nemaju već gotovo 10 godina, predočile namere i planovi, ali i sudbina izgradnje fabrike vode u tom gradu, i kada Zrenjaninci mogu očekivati da iz vodovodne mreže poteče zdrava voda.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/448911/Udruzenja-gradjana-traze-resenje-za-pijacu-vodu

Povratak...