f Najavljena sanacija Bagljaškog kanala u Zrenjaninu - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Najavljena sanacija Bagljaškog kanala u Zrenjaninu

21.03.2014

Za sanaciju "Bagljaškog kanala" u Zrenjaninu, koji predstavlja veliki ekološki problem za stanovnike naselja Bagljaš, u ovoj godini iz gradskog budžeta obezbeđena su 42 miliona dinara, izjavio je danas gradonačelnik Ivan Bošnjak.

On je nakon današnje sednice gradskog veća rekao da očekuje skori početak sanacije tog kanala. Na sednici veća danas je usvojen Program korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Zrenjanina u 2014. godini.

Bagljaški kanal, dugačak sedam kilometara, ide obodom najvećeg zrenjaninskog naselja Bagljaš i izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka, a osnovna namena mu je bila da prikuplja kišnu kanalizaciju i višak vode u tom delu Zrenjanina.

Vremenom je dobrim delom pretvoren u kaljugu i smetlište obraslo ševarom i trskom, a i tamo gde voda preovlađuje, po njoj plivaju hrpe raznovrsnog otpada. Kritično je naročito tokom vrelih letnjih dana kada se iz Bagljaškog kanala širi nesnosan smrad.

Građani su godinama unazad upozoravali da je kanal leglo zaraze, smrada i parazita i da se u njega ispuštaju fekalne i otpadne vode, i sve to dešava u njihovim dvorištima, na samo par metara od kuća zbog čega ne mogu da otvore prozore ni da izađu u dvorišta.

Pored Bagljaškog kanala planiran je i završetak izgradnje i opremanje reciklažnog centra, izrada Studije opravdanosti za projekat "Regionalni centar za upravljanje otpadom - Zrenjanin", a obezeđena su sredstva i za dopunska istraživanja na lokaciji ulazno-izlazne zone za regionalnu deponiju, rečeno je na sednici.

Novac je izdvojen i za usluge izrade idejnog projekta za prečistač otpadnih voda i izradu Studije opravdanosti za prečistač otpadnih voda. Za zaštitu životne sredine iz budžeta grada za ovu godinu obezeđeno je 165 miliona dinara.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/451312/Najavljena-sanacija-Bagljaskog-kanala-u-Zrenjaninu

Povratak...