f Srbija će završti prilagođavanje ekološkim propisima EU do 2018. - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Srbija će završti prilagođavanje ekološkim propisima EU do 2018.

20.03.2014

Srbija bi do 2018. trebalo da završi prilagođavanje direktivama, zakonodavstvu i standardima EU u oblasti zaštite životne sredine, izjavila je danas vođa Pregovaračkog tima za Poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu Stana Božović.

Ona je na četvrtom međunarodnom sajamu ekologije Eko ekspo (ECO EXPO 2014), koji se danas i sutra održava u Beogradu, kazala da je Srbija već pripremila grupu za institucionalne pregovore o Poglavlju 27 i da prvi razgovori o tome s predstavnicima EU počinju u oktobru ove godine.

- To je najteže, najkomplikovanije i najskuplje poglavlje za pregovore, koje zahvata jednu trećinu svih zakona koje Srbija mora da uskladi sa EU, ali država ima kapacitete da te pregovore sprovede na najbolji način - kazala je Božovićeva, koja je i državna sekretarka u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Ona je rekla je da domaća privreda nema razloga za brigu zbog novca koji je potreban kako bi svoje poslovanje prilagodila ekološkim standardima EU, jer će pregovarački tim uraditi sve da Srbija dobije što povoljnije rokove za prilagodjavanje.

- Očekujemo i da kroz pomoć medjunarodne zajednice, odnosno EU i drugih medjunarodnih organizacija Srbija dobije 10,5 milijardi evra za realizaciju infrastrukturnih projekata u oblasti zaštite životne sredine - kazala je predstavnica Ministatrstva zaštite životne sredine.

Božovićeva je rekla da će domaća privreda dobiti i dovoljno novca i dovoljno vremena da se prilagodi, a država će odrediti prioritne projekte za koje će sredstva najpre biti izdvojena.

Prema njenim rečima, država očekuje da se uloženo u zaštitu životne sredine vrati kroz podizanje konkurentnosti privrede i zapošljavanje većeg broja ljudi.

Na otvaranju Sajma uručene su i nagrade "Zeleni oskar" pojedincima, kompanijama i institucijama koje su protekle godine dale najveći doprinos u očuvanju životne sredine u Srbiji.

Među dobitnicima su i zamenik šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji Oskar Benedikt, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Branko Ružić, ambašador Švedske u Beogradu.

Posebna priznanjna za zalaganje u zaštiti životne sredine dobili su i ambasadori Turske, Slovenije, Holandije u Beogradu. Na sajmu učestvuje nekoliko desetina kompanija i institucija, a posetioci će tokom dva dana, pored ostalog, kroz nekoliko diskusija moći da čuju stručnjake iz zemlje i inostranstva koji će razmatrati problem očuvanja životne sredine u okrilju EU integracija, kao i pitanja održivog razvoja, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Organizatori sajma su Zelena eko planeta i Privredne komore Zelene Srbije, čiji je cilj da se podstakne razmena mišljenja o najnaprednijim dostignućima iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/451259/Srbija-ce-zavrsti-prilagodjavanje-ekoloskim-propisima-EU-do-2018

Povratak...