f Trivan:Pošumljavanje najjeftiniji metod regulisanja klime - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Trivan:Pošumljavanje najjeftiniji metod regulisanja klime

21.03.2014

Pošumljavanje je najjeftiniji način da se reguliše problem klimatskih promena, izjavio je danas gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan povodom Svetskog dana šuma, 21. marta.

On je na svečanosti u Skupštini grada Beograda, koja je organizovana u čast Dana šuma, ali i Svetskog dana vode, 22. marta, kazao da je glavni grad već doneo Strategiju pošumljavanja koja se aktivno sprovodi.

Trivan je rekao da će grad pokušati da nađe model da pošumljavanje obavlja ne samo na državnim površinama, veći i na privatnim posedima.

Na skupu je rečeno i da šumovitost u Srbije trenutno iznosi oko 30 odsto ukupne teritorije, odnosno oko 2,2 miliona hektara, što je niže od evropskog proseka gde se pod šumamam nalazi 46 procenata teritorije.

Svečanosti u Skupštini grada je prisustvovao i sekretar Privremenog veća Beograda Goran Vesić, ambasador Finske u Beogradu, predstavnici javnih preduzeća Srbijavode i Srbijašume, kao i institucija koje se bave zaštitom voda i šuma.

Uručene su i nagrade pojedincima zaposlenim u gradskim preduzećima i institucijama koji se bave zaštitom životne sredine.

Odluka o obeležavanju Dana šuma donela je Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine što je podržala Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Šumske površine u svetu su se, prema podacima Ujedinjenih nacija, u zadnjih 15 godina smanjile za više od trostruke površine Nemačke.

Gubitak šuma nastaviće se zbog klimatskih promena uprkos globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu gasova s efektom staklene bašte.

Šume su danas ugrožene od lošeg upravljanja njima, požara, poremećenog režima voda, ali od buba, glodara, bakterija, gljivica, zagađene atmosfere, zemljišta i voda.

Šume su nekad prekrivala gotovo dve trećine kopna, ali do danas je više od polovine tog bogatstva uništeno preteranom sečom.

Šume su danas najsloženiji ekosistem na Zemlji za koji se procenjuje da pokriva 31 odsto ukupne površine kopna i da čuvaju vise od 80 odsto biloške raznolikosti Zemlje. Izvor su hrane i sirovine, povoljno utiču na klimu i režime vodotokova i štite zemljište od erozije.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6542-trivanpoumljavanje-najjeftiniji-metod-regulisanja-klime

Povratak...