f Očistiti kanal Begej u saradnji sa Rumunijom - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Očistiti kanal Begej u saradnji sa Rumunijom

25.03.2014

Kanal Begej bi mogao da se očisti i promoviše kao turističko odredište kroz prekograničnu saradnju Rumunije i Srbije, rečeno je danas na predstavljanju projekta o korišćenju turističkog potencijala kanala.

Partneri na razvoju studije za korišćenje turistickog potencijala kanala Begej i promociju prekograničnih investicija su Adetim, Agencija za društveno-ekonomski razvoj Temišvar, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat (RCRB) i Regionalna privredna komora Zrenjanin (RPKZ).

Menadžet projekta i predstavnica Adetima Lučija Patrujka rekla je u Zrenjaninu da je namera da zajednički rad kroz programe prekogranične saradnje ima pozitivne efekte za obe države.

"Na kraju projekta imaćemo dva ili tri idejna rešenja za dalje projekte sa potrebnom dokumentacijom i predloge šta bi moglo da se uradi sredstvima EU. Jedan će se odnositi na rumunsku, a jedan na srpsku stranu. Bitan rezultat je zajednička studija o turističkom potencijalu i njegovom razvoju", rekla je Patrujka.

Direktorka Regionalne privredne komore Zrenjanina Irena Živković rekla je da revitalizacija kanala Begej ima veliki privredni značaj, kako za područje duž toka Begeja tako i za ceo regoion.

"Istina je da ne možemo odjednom ni u celosti da obezbedimo sredstva za kompletnu revitalizaciju Begeja, ali je ovo važan korak ka tome" kazala je Živković i podsetila da Begej nosi imidž zagađene reke, umesto da bude "ekološki biser" Banata.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da se pregovara sa Rumunima da čišćenje Begeja bude zajednički strateški projekat koji će se finanisirati kroz sledeći poziv za prekograničnu saradnju.

Na skupu je rečeno da je najveći problem Begeja u Zrenjaninu to što se sva fekalna kanalizacija izliva u reku, ali da se ozbiljno krenulo u rešavanje tog problema kroz ugradnju prečistača što je i preduslov za ozbiljno bavljenje turizmom u gradu.

Projekti prekogranične saradnje finansiraju se iz sredstva predpristupnih fondova EU, IPA fondova.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6555-oistiti-kanal-begej-u-saradnji-sa-rumunijom

Povratak...