f Solarni bicikl za prodaju sladoleda uskoro dostupan širom Srbije - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Solarni bicikl za prodaju sladoleda uskoro dostupan širom Srbije

25.03.2014

Trud trojice braće - pronalazača iz Subotice konačno se isplatio, jer će predstojećeg leta na mnogim šetalištima moći da se kupi sladoled iz solarnog bicikla.

Robert, Jovica i Josip Grabarević, mladi pronalazači iz Subotice, osmislili su univerzalno ekološko vozila na solarnu energiju za pokretnu prodaju sladoleda koje pokreće i hladi pet solarnih panela. Zahvaljujući brojnim nagradama, koje su imale i novčani deo, oni uskoro počinju proizvodnju ovog ekološkog vozila.

"Prototip vozila sa jednom vitrinom predstavljen je javnosti maja prošle godine na Paliću, a završena je izrada alata za serijsku proizvodnju. Proizvodnja počinje u Subotici i već ove godine zaposlićemo desetine ljudi", kaže Robert Grabarević, menadžer čitavog projekta.

Najstariji Grabarević, Robert, ima 35 godina i kao trgovac, zadužen je za čitavu organizaciju. Jovica (32) je prehrambene struke, a Josip (32) elektroinženjer, pa su sve oblasti pokrivene. Osvojili su nekoliko prestižnih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima za svoj specifični proizvod koji počiva na modernim tehnologijama.

„Prikupili“ su deset zlatnih medalja, statua, pehara, plaketa i diploma, a na Međunarodnom sajmu inovacija, pronalazaštva i novih tehnologija „Arhimed“, održanom u Moskvi, Grabarevići su osvojili zlatnu medalju za inovativnost, primenljivost i atraktivnost. Zahvaljujući finansijskom delu nagrada, sakupili su novac za proizvodnju.

"Prvi prototip uveliko radi, a masovna proizvodnja počinje kada završimo najnoviji i posle testiranja. Naši bicikli za sladoled na solarni pogon biće na ulicama od 1. maja. Ima mnogo zainteresovanih, od Irske do Rusije, ali nismo spremni za masovnu proizvodnju, jer nismo dobili očekivani novac od Ministarstva energetike, a prototip vozila košta i po 18.000 evra", objašnjava Robert.

Grabarevići su jedini na svetu zaštitili solarni sistem pokretanja: solarni panel, bateriju i elektropogon. Model neprestano usavršavaju, smanjuju potrošnju energije i estetski izgled. Ovaj sanduk za sladoled ima solarne ploče, rashladne vitrine, bicikl, MP3 muziku, LED svetla, malu sudoperu, električne točkove i saobraćajnu signalizaciju.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/solarni-bicikl-za-prodaju-sladoleda-uskoro-dostupan-sirom-srbije-id18800.html

Povratak...