f Zajača, pijaća voda samo iz cisterni - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Zajača, pijaća voda samo iz cisterni

01.04.2014

Voda sa seoskog vodovoda u Zajači kod Loznice nije ispravna za piće i pripremu hrane. Dok se očekuju najnoviji rezultati analize Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, stanovištvu je obezbeđena pitka voda iz cisterni.

Prema rezultatima koji su u petak stigli u Zajaču i Gradsku upravu Loznica, od 10 uzetih uzoraka, sedam je neispravno zbog prisustva povećane koncentracije teških metala, dok je u pet registrovano i prisustvo bakterija indikatora fekalnog zagađenja, javlja agencija Beta.

Član Gradskog veća Dobrosav Dobrić rekao je da se na terenu neprekidno nalaze ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" i "Naš dom", kao i da su tokom vikenda očišćeni kaptažni bazeni i drenažni kanali, kako bi se utvrdila količina otpadnih materija u vodovodu.

"Izvršena je i dezinfekcija rezervoara hlorom, a nakon današnjeg uzimanja uzorka sa svih izvorišta, utvrdiće se da li je zagađenje nastupilo kao posledica nekakvih eruptivnih pomeranja, pri čemu su teški metali dospeli u vodu sa površine ili iz dubine zemlje, tako što je voda "udarila" u neku rudnu žicu koja je dovela do nedozvoljene količine teških metala u njoj", pojasnio je Dobrić.

Problem sa zagađenjem vode u Zajači, mogao bi ubrzati najavljenu izradu centralnog magistralnog vodovoda od Loznice do Zajače.

"Gradska uprava trenutno ne može samostalno da isfinansira taj projekat, ali smo planirali da u saradnji sa Republikom u ovoj godini rešimo pitanje vodosnabdevanja Zajače", rekao je Dobrić.

U međuvremenu, ako nova analiza pokaže dalje zagađenje vode, nastaviće se sa hlorisanjem izvorišta, koji će od erozije zemljišta biti fizički zaštićen betonskim ogradama.

Izvor: http://www.rts.rs/

Povratak...