f Nestle smanjuje potrošnju vode u proizvodnji do 40 odsto - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Nestle smanjuje potrošnju vode u proizvodnji do 40 odsto

01.04.2014

Kompanija Nestle saopštila je danas da je u poslednje dve godine u svoju fabriku prehrambenih proizvoda u Surčinu uložila blizu milion evra u prečišćivač tehnoloških i sanitarnih voda, kako bi podržala desetogodišnji program smanjenja potrošnje vode od 40 odsto na nivou kompanije.

Precizirano je da trenutni maksimalni kapacitet prečišćivača iznosi 160 metara kubnih dnevno, što omogućava da se nakon proizvodnog procesa čista voda vraća u prirodu.

U kompaniji Nestle ističu i da u njihovoj fabrici sladoleda u Staroj Pazovi smanjenje potrošnje vode po toni proizvoda od 2010. godine iznosi 40 odsto.

Tokom ove godine planiraju se i dodatne investicije od oko 300.000 evra u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čiji će maksimalni kapacitet iznositi 200 kubnih metara na dan.

U periodu od 2004. do 2010. potrošnja vode u poslovanju kompanije Nestle na evropskom tržištu smanjena za 36 odsto.

Nestle podseća da potrebe za vodom i dalje rastu, a prema podacima kojima raspolaže Evropska komisija, nestašicom vode pogođena je jedna od deset osoba koje žive u Evropi.

Na globalnom nivou, Nestle je već smanjio korišćenje vode po toni proizvoda za jednu trećinu od 2005. godine i ulaže u smanjenje potrošnje vode od 40 procenata do kraja 2015. Radi se i na sistematskoj reviziji vodnih resursa i utvrđivanju "žarišta" koja će biti prioritet za ulaganje.

Iz Nestlea kao primer štednje vodnih resursa navode da su u svojoj fabrici u Španiji smanjili upotrebu vode po toni proizvedenog proizvoda za gotovo dve trećine u periodu kraćem od 12 meseci.

Istovremeno fabrika Nestlea u Velikoj Britaniji ima cilj da reciklira pola miliona litara vode ekstrahovane iz mleka, koje se koristi za proizvodnju čokolade svaki dan. Od 2009. godine ta fabrika je uštedela 40 odsto vode, a do kraja tekuće godine planira da smanji potrošnju vode za 84 odsto.

Nestle je jedna od najvećih svetska kompanija u prehrambenoj industriji, koja zapošljava oko 330.000 ljudi i poseduje fabrike ili posluje u skoro svim zemljama sveta. Prodaja kompanije Nestle za 2011. godinu iznosila je 83,6 milijarde švajcarskih franaka.

Izvor: http://zelenasrbija.rs/srbija/6587-nestle-smanjuje-potronju-vode-u-proizvodnji-do-40-odsto

Povratak...