f Palićko jezero uskoro u Udruženju evropskih jezera - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Palićko jezero uskoro u Udruženju evropskih jezera

05.04.2014

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada Gojko Radić sastali su se sa gradonačelnikom Bleda Janezom Fajfarom i njegovim savetnikom Tonijem Omerzelom.

Gradonačelnik Maglai je, nakon susreta u Zelenoj sali Gradske kuće, rekao da je tema otvorenog i srdačnog razgovora sa gostima iz Slovenije bio poziv Janeza Fajfara da se Palićko jezero priključi Udruženju evropskih jezera, koje će se osnovati početkom maja u italijanskom gradiću Iseu.

- Udruženje evropskih jezera, kako nam je danas preneto, formira se na inicijativu poznatog italijanskog novinara Rikarda Venkijarutija. Cilj osnivanja Udruženja je da se veća pažnja posveti očuvanju jezera u Evropi, ali i njihovoj afirmaciji. Potpisivanje je zakazano za 9. maj 2014. godine i Udruženju bi trebalo da pristupi 15 zemalja, istakao je Jene Maglai.

Janez Fajfar je naglasio da ga je Rikardo Venkijaruti lično zamolio da na prostoru bivše Jugoslavije odabere jezero koje bi po svojim sadržajima odgovaralo da postane član budućeg Udruženja evropskih jezera.

- Sve moje nedoumice oko izbora otklonio je moj savetnik Toni Omerzel, koji mnogo voli Suboticu i Palićko jezero. U Subotici sam boravio upravo zato da mojim sagovornicima predložim i da ih na neki način zamolim da se Jezero Palić, kao jedino jezero iz Srbije, priključi budućem Udruženju. Osim što je priznati novinar iz oblasti turizma i inicijator osnivanja udruženja, Venkijaruti je i gradonačelnik Isea, poznatog turističkog odredišta. Iseo je gradić na južnom kraju istoimenog glacijalnog jezera, u Lombardiji, na južnim obroncima Alpa, rekao je Fajfar.

Pristup Jezera Palić Udruženju evropskih jezera, prema njegovim rečima, doprineće unapređenju saradnje sa zemljama članicama novoformiranog Udruženja u smislu da će više zemalja moći zajednički da realizuje određeni ekološki projekat, a što, kako je rekao, Evropska unija podržava.

Uz zahvalnost na iskrenoj dobrodošlici i izražavanje oduševljenja lepotom i sadržajima Gradske kuće, (župan) Janez Fajfar je dodao da mu je drago što je odabrao Palićko jezero i naselje Palić koje doživljava kao kvalitetnu turističku destinaciju i prelepo vraćanje u vreme secesije.

Izvor: http://www.subotica.com/vesti/palicko-jezero-uskoro-u-udruzenju-evropskih-jezera-id18918.html

Povratak...