f Održana manifestacija „Radni dan za prirodu“ - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Održana manifestacija „Radni dan za prirodu“

03.04.2014

U Zaštićenom staništu „Bara Trskovača“ održana je četvrta po redu tradicionalna manifestacija „Radni dan za prirodu“. Domaćin manifestacije bila je Turistička organizacija Opštine Ruma, upravljač ZS „Bara Trskovača“, a akciji su se priključili Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Savet korisnika Zaštićenog staništa „Bara Trskovača“, Poljoprivredna škola „Stevan Petrović Brile“ iz Rume i Mesna zajednica Platičevo.

Nakon okupljanja učesnika ispred Mesne zajednice Platičevo, akcija je realizovana u okolini Vizitorskog centra „Izvorac“. Pokrajinski sekretar, dr Slobodan Puzović je istakao važnost ovakvih aktivnosti, a prisutnima su se obratili i dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i domaćin. Odziv je bio izuzetno dobar sa oko 50 učesnika i tom prilikom je očišćen teren od oko 2 hektara. Akcija je realizovana kao deo aktivnosti revitalizacije vlažnih livada na ovom lokalitetu. Tom prilikom, u gomile su sakupljeni ostaci biomase nastali kao rezultat košenja i krčenja invazivnih vrsta i biće uklonjeni van zaštićenog područja.

Nove vlažne livade postaće povoljna mesta za povratak retkih ptica močvarica, za mrest riba, kao i za reprodukciju vodozemaca i gmizavaca.

Izvor: http://www.ekourb.vojvodina.gov.rs

Povratak...