f AC SU – Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana i građanki - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

AC SU – Transparentnim finansiranjem organizacija civilnog društva do većeg poverenja građana i građanki

16.04.2014

Na inicijativu Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, a uz saradnju sa Regionalnim Arhus centrom Subotica, u utorak, 15. aprila, je održan skup na kom su predstavljeni ključni nalazi drugog po redu „Godišnjeg zbirnog izveštaja o utrošku sredstava koja su kao podrška programskim i projektnim aktivnostima obezbeđena i isplaćena udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva iz javnih sredstava  Vlade Republike Srbije u 2012. godini“, a koji je Vlada usvojila 28. januara 2014. godine.

Skupu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, novinari i građani, a cilj ovog skupa je bio da se učini korak više ka unapređenju procesa izveštavanja lokalnih samouprava o dodeljenoj podršci udruženjima i drugim organizacijama civilnog društva  i unapređenje njihovih postojećih praksi u procesu transparentnog finansiranja organizacija civilnog društva. U izveštaju je, između ostalog, dat i tabelarni presek o kriterijumima i raspodeli sredstava civilnom sektoru.

Obraćajući se prisutnima ispred domaćina, Regionalnog Arhus centra Subotica, Snježana Mitrović, je istakla dobar primer saradnje sa Službom za zaštitu životne sredine, koja je od 2010. godine, i kad nije bila zakonska obaveza, raspisivala konkurs za dodelu sredstava ekološkim udruženjima. Za pohvalu je što Gradska uprava objavljuje konkurse u svim oblastima i spiskove onih koji dobijaju sredstva, ali je problem monitoringa utrošenih sredstava. Stoga je predložila da se uspostavi bolja saradnja sa Gradskom upravom, a da se započne zajedničkim sastankom na kojem bi se razmenila iskustva i mišljenja.

Pozdravljajući prisutne ispred Gradske uprave, Milimir Vujadinović, zadužen za oblast socijane zaštite je izvestio da se na poslednjem sastanku Gradskog veća raspravljalo upravo o značaju praćenja trošenja sredstava, jer pojedina udruženja građana uopšte ne podnose izveštaje. Razmišlja se o tome da se njima više ne daje podrška, ali je on mišljenja da svako ko ih nenamenski koristi, mora i da vrati. Ostali učesnici su bili iznenađeni činjenicom ne podnošenja izveštaja i predložili lokalnoj samoupravi vrlo logično rešenje, a to je da se ispoštuju ugovori koje obe strane potpisuju prilikom preuzimanja sredstava.

Uključujući se u diskusiju, dr Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika Subotice, zadužena za oblast kulture, rekla je da postoje Pravilnici u kojem su određeni kriterijumi o učešću udruženja na konkursima koje raspisuje grad, te najavila da će se nakon završetka konkursa započeti rad na njegovoj izmeni gde će od velike pomoći biti konsultacije sa organizacijama civilnog društva.

Predstavnica udurženja „Proactiv“ je u nastavku diskusije iznela „nelogičnost“ sa kojom smo suočeni, a to je da se nakon završetka projekta nekontroliše utrošak sredstava, te da ukoliko nisu realizovane neke projektne aktivnosti niko ne snosi odgovornost koja je i Zakonom utvrđena. Stanka Parać iz ALD-a, je ukazala na značaj sufinansiranja projekata odobrenih od strane Evropske unije, zbog čega pojedina udrženja moraju da odbiju sredstva, jer ne mogu da obezbede 10-15% sopstvenog učešća. Ružica Rudić Vranić, iz Femina Kreative, je zamolila Kancelariju za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije da iznađu mogućnost finansiranja putnih troškova i smeštaja za predstavnike NVO van Beograda da bi pratili skrinig svih poglavlja u pridruživanju EU. Naglasila je da je za pohvalu to što je Srbija prva zemlja koja je civilni sektor uključila u ovu fazu pridruživanja.

Osim skupa u Subotici, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom je najavila prezentovanje Izveštaja i u sledećim gradovima: Novi Sad, Kruševac i Užice.

Povratak...