f Rešavanje problema deponije u Vinči u naredne dve godine - Arhus Centar Subotica
Aarhus centar subotica

Rešavanje problema deponije u Vinči u naredne dve godine

15.04.2014

Izgradnja postrojenja za skladištenje i odlaganje otpada deponije u Vinči započeće na proleće 2015. godine i očekuje se da će u roku od dve do dve i po godine u potpunosti biti rešen taj ozbiljan ekološki problem. To je saopšteno posle prve sednice komisije za izgradnju postrojenja za skladištenje i odlaganje otpada ove deponije, kojoj je prisustvovala ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlović je nakon sastanka u Skupštini grada Beograda podsetila da je rešavanje tog pitanja započeto još 2007. godine, ali da je tadašnji gradonačelnik zaustavio realizaciju projekta, iako su za učešće u tom poslu bile zainteresovane 23 ompanije. "Za mesec i po dana uradili smo više nego za prethodnih šest godina", istakla je ona i dodala da na rešavanju pitanja te ekološke "bombe" Ministarstvo radi zajedno sa Gradom Beogradom.

Mihajlović je navela da će ta deponija morati da ispuni ekološke, energetske i ekonomske zahteve, kao i da može doneti i dodatne prihode Gradu Beogradu kroz proizvodnju električne i toplotne energije. Ona je napomenula da će deponija najverovatnije biti proširena na 130 hektara, s tim da još nisu završene kompletne analize koje bi pokazale koliko bi moglo da se proizvede toplotne i električne energije.

Ukupna vrednost ovog projekta biće između 250 i 300 miliona evra, a za realizaciju tog posla grad će pronaći partnera, s obzirom na to da ne raspolaže dovoljnim finansijskim sredstvima, rečeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Predsednik privremenog organa Siniša Mali najavio je da će u narednih nekoliko meseci biti rešeni pravno-imovinski odnosi na oko 300 parcela, što će omogućiti početak izgradnje pomenutog postrojenja i proširenja deponije. On je dodao da će u narednih nekoliko meseci biti identifikovani i partneri iz celog sveta koji mogu da se angažuju na izgradnji svih potrebnih kapaciteta neophodnih za čišćenje deponije, kao i za recikliranje i eventualno proizvodnju električne energije.

Studija izvodljivosti, kako je rekao, pokazaće koji je najbolji način za završetak tog projekta, da li je to javno-privatno partnerstvo, koncesija ili neki drugi način. "Ovo je samo jedan od projekata koje smo identifikovali u proteklom periodu kao razvojni projekat Grada Beograda, dobro je što time rešavamo jedan ekološki problem", naveo je Mali.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović u utorak, 15. aprila 2014. godine u zgradi Starog dvora prisustvovaće prvoj sednici novoformirane Komisije za izgradnju postrojenja za skladištenje i odlaganje otpada komunalne deponije u Vinči.

Izvor:http://www.merz.gov.rs/cir/aktuelnosti/resavanje-problema-deponije-u-vinci-u-naredne-dve-godine

Povratak...